Recensie
Samenvatting
De hoofdpersoon heet Arthur .Hij is docent Frans en geliefd bij leerlingen. Hij heeft een vrouw Lisette. Ze hebben in het verleden een drama meegemaakt. Lisette is ooit bevallen van een doodgeboren kind. Hier zijn ze nooit overheen gekomen. Arthur krijgt kortstondig een relatie met een ( ex ) leerlinge Caroline die ook bij hen woont. Uiteindelijk stopt hij de affaire omdat hij teveel houdt van Lisette. Arthur is opgegroeid met een godsdienstwaanzinnige vader . Op zijn elfde vertrekt zijn vader op de fiets om een teken van god te krijgen. Hij keert nooit meer terug . Wel wordt zijn jas teruggevonden. Arthur besluit hier een boek over te schrijven. Een dichter Edwin besluit hem hier bij te helpen. Dit is een nogal bijzonder figuur. Edwin hemelt Arthur op , maar is ook onberekenbaar. Uiteindelijk schrijft hij het boek zonder behulp van Edwin. Hij gaat ook regelmatig naar een schrijverscafé. Daar ontmoet hij Loet die ook gegrepen is door zijn verhaal. Ze worden vrienden , maar uiteindelijk sterft Loet door overmatig alcoholgebruik aan een maagbloeding. Zijn boek blijkt goed te verkopen. Hij koopt er een Maserati van.. Aan het einde van het boek rijdt hij 260 km per uur en voelt zich 1 met zijn godsdienstwaanzinnige vader. Het verhaal eindigt dat hij op de ic ligt En hij daar sterft.
Mening over het boek
Leesbaarheid
Ik moest wel even zoeken naar de lijn in het verhaal. Het leken allemaal gebeurtenissen op zich die aan elkaar waren geplakt. Het was ook wel een boek voor mensen van middelbare leeftijd.. Voor een 16 jarige is het moeilijk je te verplaatsen in het verhaal. Wel zaten er dingen in waar ik om moest lachen. Zoals het verhaal van de godsdienstwaanzinnige vader.
Taalgebruik
Het is duidelijk dat de schrijver veel moeilijk woorden kent. Die gebruikt hij ook graag. Dit maakt het verhaal voor mij soms wat taai en moeilijk om op te concentreren. Het is niet altijd nodig om zoveel woorden te gebruiken die je in het dagelijks leven niet gebruikt.
Personages
De personages hadden duidelijke karakters en eigenschappen. Die heeft de schrijver mooi omschreven. Het geeft je wel een indruk dat het schrijverschap met een bepaalde gekte gepaard gaat. Ik vond de mannelijke personages spannender en interessanter dan de vrouwelijke . Het lijkt soms ook wel geschreven vanuit een mannelijke fantasie. Bijvoorbeeld het feit dat Caroline ( de ex ) leerlinge een affaire met hem krijgt. Het maakt het wel wat ongeloofwaardig dat zijn vrouw dit allemaal maar pikt.
Eindoordeel
Voor mensen van middelbare leeftijd is dit vast een prima boek. Voor jonge mensen zou ik dit boek niet aanraden. Je moet je erg concentreren om de lijn van het verhaal te vinden. Het verhaal van de godsdienstwaanzinnige vader en het schrijven van een boek hierover, was een leuk gegeven. Ook de personages waren wel interessant . Wel jammer dat de vrouwen hierbij zo flets bij waren.
Mening over het boek
Leesbaarheid