Pitface

Hebban in de Klas 02 februari 2023
Het boek Pitface een parabel van Herman Brusselmans staat vol met gewelddadige gebeurtenissen. Er wordt in het boek aan 1 stuk door gemoord en verkracht.
Pitface is een schrijver. Hij heeft zijn leven als schrijver verruilt voor een leven op straat. Zijn maat is Brillekas. Ze hebben perverse gewoontes. Om het minste geringste knallen ze iemand neer. Brillekas heeft een nog idiotere gewoonte. Hij verkracht vrouwen die eerst vermoord zijn. Daar raakt hij opgewonden van. Het is allemaal nogal merkwaardig om te lezen.
Er is geen rustige opbouw in het boek. Pitface is pissig op een recensent omdat hij over zijn vorige boek een slechte recensie had geschreven. Samen met Brillekas stormt hij het huis binnen. Hij vermoordt de recensent en ook zijn vrouw. Natuurlijk geilt Brillekas weer op de dode vrouw.
Dit soort acties komen constant voor in het boek. Het leest alsof je naar een slechte actiefilm kijkt . Je vraagt je ook af welke zieke fantasieën de schrijver heeft om zo’n boek te schrijven. Doordat er veel absurde dingen in het boek gebeuren leest het wel vlot.
In het boek staat ook het dealen van Himmlers centraal. Himmlers is een drug waar mensen erg verslaafd aan schijnen te raken. Op een bepaald moment in het boek worden de Himmlers vervangen door Elasto’s . Pitface is nogal een dominante koelbloedig persoon. Hij weet binnen de kortste keren allerlei handlangers om zich heen te verzamelen ( tot aan een inspecteur Witboom van de politie aan toe ).
Samen gaan ze een grote hoeveelheid Elasto’s stelen. Het wordt natuurlijk weer een bloedbad. Mensen worden op de meest merkwaardige manieren gedood. De kogels vliegen je spreekwoordelijke om de oren.
Pitface heeft 1 zwakte. Een iemand zal hij nooit vermoorden of pijn doen. Dat is zijn grote liefde Kim Rosenberg met wie hij ooit een relatie had. Op een gegeven moment wordt door Pater Zoll van wie de elasto’s zijn Kim als onderhandelingswaar ingezet. Hij krijgt in een plastic zakje haar vinger te zien en ze wordt per ongeluk in haar voet geschoten door Brillekas.
Hoewel Pitface niet van een relatie wil spreken ontfermt hij zich weer over Kim en krijgen ze weer wat.
Hiermee eindigt dit bizarre boek. Citaat: Wie is Pitface vraagt ze ? Ik ben Herman Brusselmans, zei Pitface , en al de rest is schijn. De tijd loste op, de ruimte verdween , de personages waren weg, en er bleef niks over dat het laatste bedrieglijke woord.
Met andere woorden. Gelukkig is alles verzonnen in dit gewelddadig geschreven boek.
Voor de sensatiezoeker is dit een goed te lezen boek omdat er veel in gebeurd. De absurditeit van de gebeurtenissen maakte mij ook wel aan het lachen. Maar voor mensen met een zwakke maag zou ik dit boek niet aanraden. Daarnaast is het nogal vrouwonvriendelijk. Vrouwen worden afgebeeld als derderangs burgers. Ondanks dat dit allemaal verzonnen is, was dit weleens akelig om te lezen. Het boek stamt uit 2001. De vraag is of een schrijver zich in de huidige tijd zich eraan zou wagen zo neerbuigend over vrouwen te schrijven

Meer recensies van Hebban in de Klas