Komt Een Vrouw Bij De Dokter | Kluun | Podium | 2003

De relatie van Carmen en Stijn staat centraal in dit boek. Ze hebben een leuk leventje samen en hebben een dochtertje, Luna. Maar Stijn kampt met een probleem.
Stijn noemt zichzelf een monofoob: een persoon dat zich gedwongen voelt om vreemd te gaan. Ondanks zijn grote liefde voor Carmen, kan hij het niet laten om andere vrouwen te verleiden. Hij is al eens betrapt op vreemdgaan met Sharon, maar Carmen liet het er bij.
Carmen voelt op een dag pijn in haar borst. Ze gaat naar de dokter en ze hoort wat je geen enkel persoon toewenst. Er wordt haar verteld dat ze borstkanker heeft. Ze was een jaar geleden naar de dokter geweest omdat ze al pijn voelde in haar borst, maar de dokter stelde haar gerust en zei dat het gewoon goedaardige, onrustige cellen waren. De tumor is al zo ver ontwikkeld dat de enige optie nu is om direct te beginnen met chemokuren. Dit is zowel fysiek als emotioneel een hele zware periode voor Carmen. Een periode waarin Stijn haar hoort te steunen en te allen tijde naast haar moet staan. Hij is er voor haar en hij gaat mee naar dokters en chemokuur-sessies, maar hij vindt rust in Roos. Een dame die hij heeft ontmoet in de club. Ze weigerde eerst met hem te maken te hebben, omdat hij getrouwd is. Maar ze zegt geen nee tegen een “vriendelijk drankje.”
Dit loopt natuurlijk uit de hand en Stijn heeft opnieuw een affaire. Wanneer hij weer eens slecht nieuws krijgt over Carmen haar toestand, vlucht hij snel naar Roos om te ontsnappen aan de situatie.
Het gaat steeds slechter met Carmen en uiteindelijk moet haar borst geamputeerd worden. Ondanks dat hij zielsveel van haar houdt, vindt hij dit super onaantrekkelijk. Dus zoekt hij, opnieuw, voldoening bij Roos.
Het komt tot het punt waar Carmen te horen krijgt dat ze nog maar een paar maanden te leven heeft. Stijn beseft eindelijk dat het niet kan wat hij doet, en breekt contact af met Roos. Carmen begint zich slechter en slechter te voelen, en maakt de keuze om er een eind aan te maken. Diezelfde week, nadat familie en vrienden afscheid genomen hebben, pleegt ze met behulp van een dokter euthanasie.
Ik vond dit een super mooi boek om te lezen. Normaal gesproken houd ik niet van Nederlandse boeken, maar dit was zó goed in elkaar gezet.
Je raakt betrokken in de situatie en je kan soms zelfs bijna boos worden op Stijn. Hoe durft hij zich zo te gedragen? Laat staan wanneer zijn vrouw zich in de meest kwetsbare toestand ooit bekeert. Ik kan dit boek zeker aanraden, geweldig geschreven.

Meer recensies van Hebban in de Klas