Stief is spannend en geweldig!
Ik vind het boek onverwacht en verrassend omdat er iets in het boek gebeurt dat ik totaal niet had verwacht. Namelijk dat Johan niet echt verliefd was op Sigrid, de moeder van Kiki, maar hij haar alleen gebruikte om nog rijker te worden met zijn witwaspraktijken. Omdat hij al heel rijk was geworden door andere slachtoffers wilde hij de bloemenzaak voor Sigrid kopen. Sigrid werkte namelijk in een bloemenwinkel voor haar baas. Die overigens best vervelend kon zijn. De bloemenwinkel was ook gelijk de plek waar Johan en Sigrid elkaar voor het eerst zagen. Johan zegt dat de reden voor het kopen van de bloemenwinkel was zodat ze niet meer voor haar stomme baas hoeft te werken. Maar niks is minder waar. Hij wilde de administratie van de bloemenzaak doen waardoor hij heel veel geld zal verdienen door de omzet die hij dan aan het einde van de dag stortte. Sigrid was natuurlijk super blij en Kiki was ook blij voor haar moeder. Toch vond ze het een beetje raar hoe Johan aan zoveel geld kwam. Ze gingen namelijk vlak voor het moment nog heel veel shoppen en Kiki had veel nieuwe kleding gekregen (waar ze overigens best wel blij mee was aangezien ze na de scheiding van haar ouders niet zo veel kleren had gekregen). Het uiteindelijke bedrag was ontiegelijk veel. Dat vond Kiki best wel verdacht.
Ook vond ik het boek spannend omdat Kiki aan het einde van het boek achter de witwaspraktijken kwam en het wist. Dit was omdat ze een brief in Johans zak zag en ze zei: ´Dit zou best wel eens het stortingsbewijs van de omzet kunnen zijn'. Even later pakte ze het briefje uit Johans jaszak. Ze waren aangekomen bij een restaurant waar ze zouden gaan eten en Kiki had nog altijd het stortingsbewijs in haar zak. Tijdens het eten had Kiki een raar gevoel in haar buik over de brief en stond op om naar de wc te gaan. Ze haalde het briefje uit de envelop en ze zag precies wat ze dacht. Het was een stortingsbewijs. 'Zo te zien had Johan vandaag 5500 euro gestort.' Ze vond dat belachelijk veel en liep na over wat ze allemaal hadden verkocht die dag. 'Ik kom niet hoger uit dan 700'. Ze schrok. Altijd als ik een boek wil vinden die ik ga lezen wordt het een spannend boek. Dat vind ik het beste genre van alle boeken die er bestaan. Daarom vond ik dit boek ook zo leuk. Niet het hele boek was spannend, maar de stukken die wel spannend waren vond ik super leuk waardoor ik niet kon stoppen met lezen.
Ook was het boek heel erg geloofwaardig en realistisch. Omdat er in het boek Stief veel aandacht wordt besteed aan de problemen die bijna elke tiener in alledaagse dingen wel kan herkennen. Zoals onzeker zijn over hoe je eruitzien, opkijken naar de populaire en knappe tieners om je heen en over de invloed van sociale media. Kiki had namelijk ook een sociale media-account op Instagram en wilde heel graag zijn zoals andere meiden van haar school. Die hadden namelijk veel volgers en heel veel views. In dit boek zijn door het verhaal heen allerlei tips te lezen die Kiki doet en die je zelf ook kunt gebruiken om wat zekerder te worden. Daarnaast zijn er ook kledingmerken in Stief opgenomen die tieners vandaag de dag allemaal kennen. Daardoor staat het verhaal erg dicht bij jongeren en zullen zij zich goed kunnen verplaatsen in Kiki's personage. Het boek bestaat uit verschillende verhalen: Schoolverhalen, Detectiveverhalen, Verliefdheid, Kinderverhalen, Stripverhalen, Misdadigers, Gezinsverhalen, Echtscheiding, Fictie enz. Dit boek vond ik heel leuk om te lezen en de onderwerpen die er in het boek terugkomen past heel erg bij de boeken die ik graag lees.