Het plot van dit boek is fenomenaal uitgewerkt, een diepe buiging voor de auteur!

02 juni 2023
Slapeloosheid leidt tot een ware nachtmerrie...

Mediaproducer Liz, zangeres Robin en de onlangs vader geworden Jonathan kennen elkaar niet, maar hebben één belangrijke overeenkomst: hun slapeloosheid zorgt voor grote problemen in hun leven. Zo heeft Liz moeite om zich goed te kunnen concentreren in het verkeer en maakt ze zich enorme zorgen om haar puberzoon, Robin heeft slaapproblemen door steeds erger wordende tinnitus en Jonathan is net vader geworden en voelt zich extreem verantwoordelijk wat leidt tot slapeloze nachten. Door hun naasten worden ze getipt om deel te nemen aan een nieuw experiment: slaaptherapie in een voormalig abdijklooster. Alle drie pakken ze de mogelijkheid aan om deze therapie te volgen met de hoop dat ze snel beter kunnen slapen.
Samen met nog drie andere deelnemers komen ze uitgeput bij het klooster aan. De therapie begint gelijk wanneer ze hun elektronische apparaten waaronder ook hun telefoon moeten inleveren. Ondanks dat de twijfel even toeslaat bij de deelnemers, leveren ze toch allemaal hun apparatuur in. Vervolgens start de therapie gelijk met een aantal sessies, zo moeten ze bijvoorbeeld aan hun mede cursisten vertellen waarom ze meedoen aan dit experiment. Wanneer één van de cursisten midden in de nacht getuige is van een moord, komen ze er al snel achter dat ze opgesloten zitten in het klooster en dat ontsnappen onmogelijk is...

Liz, Robin en Jonathan hebben niks met elkaar te maken, maar hebben wel één ding met elkaar gemeen: alle drie hebben ze slaapproblemen. Wanneer ze de mogelijkheid krijgen om experimentele slaaptherapie te proberen, pakken ze deze kans met beide handen aan. Ze zijn standvastig dat ze er alles aan willen doen om van hun slaapproblemen af te komen. In een voormalige abdij start hun therapie, maar wanneer er een dode valt, beseffen ze al heel snel dat ontsnappen onmogelijk is. Klinkt als een spannend boek toch?
In Wakker volgen we de drie hoofdpersonages: Liz, Robin en Jonathan. De hoofdstukken worden ook om en om verteld vanuit het perspectief van één van deze personages. In het begin krijg je een inkijkje in het privéleven van Liz, Robin en Jonathan. Hierin wordt beschreven wat de oorzaken zijn van hun slaapproblemen en wordt duidelijk dat voor alle drie hun probleem nogal uitzichtloos lijkt. Totdat ze worden getipt om deel te nemen aan experimentele slaaptherapie. Vanaf dat moment kom je in een rollercoaster terecht en gebeurd er veel in het verhaal. Zodra het drietal gestart is met hun slaaptherapie, komt er ook meer spanning in het verhaal.
Ooninxc heeft goed op papier weten te zetten hoe de problemen in het leven van de personages invloed heeft gehad op hun karakter en leven. Dat slapeloosheid meestal niet zomaar ontstaat, wordt in dit boek wel duidelijk. Alle drie de personages hebben zo hun eigen reden waardoor ze leiden aan slapeloosheid. Je leert de hoofdpersonages niet super goed kennen, maar je krijgt precies genoeg informatie over ze om hun problemen te begrijpen. Ik vind het knap dat Ooninxc zo’n realistisch probleem op een fictieve manier in het verhaal heeft weten te blenden. Dat het verhaal vanaf de passages in de abdij niet helemaal realistisch overkomt, heeft voor mij geen verschil gemaakt. Bij het lezen van een boek moet je soms een beetje je fantasie de vrije loop laten om een verhaal wat meer te snappen, zo ook bij dit boek.

De spanning in dit verhaal laat wel langere tijd op zich wachten en begint eigenlijk pas echt vanaf het moment dat er een dode valt in de abdij. Je bevind je vanaf dat moment in een sneltrein van gebeurtenissen. Ik vond het indrukwekkend om te lezen hoe de hoofdpersonages werden uitgeput tijdens hun “slaaptherapie”. Ze moesten vreemde en intensieve opdrachten correct uitvoeren; wanneer dit gelukt was, kregen ze ook een bizarre beloning. Je voelt als lezer de verslagenheid van de hoofdpersonages bij het uitvoeren van deze zware en zenuwslopende opdrachten. Ze bevinden zich in een situatie waarin een uitweg bijna onmogelijk lijkt. De enige uitweg die ze denken te hebben is het goed uitvoeren van de opdrachten, maar dit worden er steeds meer. Het verhaal beschikt daarbij ook nog eens over bizarre wendingen, wat het verhaal nog spannender maakt dan het al is. Het plot van dit boek? Die is echt fenomenaal uitgewerkt, een diepe buiging voor de auteur!
Of ik genoten heb van wakker? Zeker weten! Het verhaal bevindt zich in een sneltrein, is interessant en voelt af en toe een tikkeltje vreemd aan. De opdrachten die de personages moeten doen tijdens hun slaaptherapie zijn behoorlijk raar en hier ben je enig fantasie bij nodig om het wat meer te begrijpen. Wakker is dan ook niet echt een heel erg realistisch boek, maar ik vond het onderwerp en het idee van de auteur wel super interessant! Wanneer je dit boek leest, moet je je loslaten van de realiteit en je heerlijk laten meevaren in het verhaal. Ik heb erg veel moeite gehad om dit boek weg te leggen, omdat het verhaal mij zo in zijn greep hield. De fijne en toegankelijke schrijfstijl van de auteur was ook erg prettig. Wat mij betreft is dit boek zeker een dikke aanrader!

*Dit boek betreft een recensie-exemplaar van uitgeverij De Crime Compagnie*

Meer recensies van