Een volksverhuizing in Amerika door de aanhoudende droogte in 1935
Door diverse mislukte oogsten als gevolg van aanhoudende droogte trokken veel families omstreeks 1935 naar California, daar er werd gezegd dat hier zeker werk was. Dit bleek niet waar te zijn, wat veel grondbezitters schadelijk misbruikten.
Tussen 1930 en 1936 werden veel streken in de USA getroffen door droogte, waardoor stofstormen ontstonden. Veel boeren konden hun leningen niet afbetalen waardoor hun gronden werden aangeslagen door de banken. De getroffen families werden dakloos en moesten vertrekken.
California stelde zichzelf voor als het land met veel werkgelegenheid, wat echter niet waar was. Er was wel nood aan seizoenarbeiders voor de fruitpluk en de katoenoogst, maar hoe meer plukkers er beschikbaar waren, hoe lager de lonen konden zijn.
Er kwamen echter veel meer migranten dan ooit werd gedacht, zodat velen zonder werk en dus zonder inkomen zaten en in absolute armoede leefde in tentenkampen. Hierdoor werden ze beticht onbetrouwbaar te zijn, crimineel, onhygiënisch, niet te vertrouwen. Dit was 100 jaar geleden, maar de problematiek inzake migratie en de vooroordelen tegen de mensen zijn nog steeds herkenbaar.
De plukkers werden uitgebuit op de plantages, bijna behandeld als slaven, waardoor de vakbewegingen ontstonden met als doel de leefomstandigheden van deze mensen te verbeteren. De regering, de politie en de rijke bovenlaag bestreden deze beweging met harde hand.
Kristin Hannah behandeld deze (historisch correcte) feiten in een roman met een jonge vrouw in de hoofdrol. Niet evident – in die tijd diende de vrouwen de mannen te volgen en werden niet verondersteld de leiding te nemen.
Het is een bewogen tijd in de Amerikaanse geschiedenis waardoor het een dankbaar onderwerp is voor een roman. Als je liever een werk hebt over deze periode waarbij de geschiedenis meer centraal staat kan ik je “ De druiven der gramschap” van John Steinbeck aanbevelen.
Hannah doet dit in dit boek in haar eigen stijl, die voor mij iets te dramatisch is, maar binnen dit genre behoord Kristin Hannah tot de top. Ze schrijft goed, ze verweeft historische zaken in het romantisch verhaal en ze kan vertellen. Je blijft geboeid lezen.
Voor mij een van de betere werken van deze schrijfster.
Voor mij een van de betere werken van deze schrijfster.