Indrukwekkend en interessant, maar wees je bewust van de mogelijke triggers ivm onprettige onderwerpen

Ilse 14 januari 2026
Eén ding is duidelijk: liefde maakt blind. Je negeert de red flags, ook al voel je in je onderbuik dat er iets niet klopt, en voor je het weer zit je vast in een gevaarlijk spel.

We volgen Anita, die samenwoont met haar dochter Christiane. Na een tragische relatie wat eindigde in een vechtscheiding, is Anita de hoop op de liefde nog niet verloren. Dus ze waagt een kans op Tinder en ontmoet zo haar nieuwe liefde: Isaac. Naast dat hij gespierd en aantrekkelijk is, is hij ook intelligent. Hij is lief voor haar en erg charmant. Dat verandert echter snel. Langzaam ontstaan er scheurtjes in hun relatie. Een raar berichtje zorgt voor vraagtekens bij Anita. Dat is het begin van alle wantrouwen, leugens, bedrog en manipulatie. Wat begint als een onschuldige liefde, eindigt in een horror relatie waar je graag ver buiten wil blijven staan.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een indrukwekkend en bovenal heftig levensverhaal is. Anita Pronk wilde middels haar boek de bekendheid rondom narcisten en persoonlijkheidsstoornissen vergroten en begrip opbrengen voor slachtoffers die verwikkeld zijn geraakt in dergelijke relaties. Ik heb hier (gelukkig) geen ervaring mee, maar ik vond het wel interessant om te lezen hoe het is om te leven met iemand met narcistische trekken.

Het verhaal is opgespitst in 3 delen. Pas bij het 3e deel voelde ik de harde urge om door te lezen en kon ik het niet meer wegleggen. Vooral het tweede deel vond ik niet zo pakkend. Tijdens het lezen heb ik gemerkt dat ik me niet prettig voelde bij dit onderwerp. Ik miste daarom de échte verbinding of connectie. Om deze redenen heb ik ervoor gekozen om het boek met 2 sterren te beoordelen.

Al met al geeft het boek een realistische kijk op hoe narcisten te werk gaan en hun prooi uitkiezen. Het is een eng fenomeen hoe ze beschikken over een flinke dosis charme, overtuiging en manipulatie, en jij er blindelings in meegaat. Ze weten je precies om hun vinger te wikkelen en voor je het weet zit je er middenin…

Dus wederom een wijze les: luister áltijd naar je onderbuikgevoel !!

Meer recensies van Ilse