Wie achter deze deur verdwaalt
Dit verhaal kwam er door een samenwerking van Rindert Kromhout en Tonke Dragt. Deze laatste stond mee aan de beginjaren van Rindert als schrijver. Het verhaal verwijst naar hun eerste ontmoetingen en wat ze samen al hebben gedaan. Livinia Morgenster is eigenlijk een knipoog naar Tonke.
De illustraties zijn van Linde Faas. Het boekomslag is enorm kleurrijk en prachtig. De tekeningen binnenin hebben dezelfde herkenbare stijl, maar zijn zwart-wit. Ik vind dit persoonlijk jammer, want de illustraties kunnen het nog sprookjesachtiger maken.
Laurenzo gaat naar een speciale school. Het kleine klasje krijgt er les van meester Tom.
De meester leest graag voor en de klas luistert met veel aandacht.
Voor de rest wordt er vaak geruzied tussen de kinderen.
Door de heuse zoektocht naar het Koninkrijk der Kosmopolieten komt de klas dichter bij elkaar en leren ze elkaar beter kennen. Door alle boeken die ze gebruiken, lezen, doorbladeren, ... komen ze in veel verschillende werelden terecht.
De opbouw van het verhaal gaat gestaag. Naar het einde toe is er een stroomversnelling, die naar mijn mening wat te snel gaat. Ik bleef een beetje op mijn honger zitten fantasie-gewijs. Toch een heerlijk verhaal om in de klas mee aan de slag te gaan.
Het is leuk om te lezen hoe het idee voor het boek is ontstaan en hoe de geschiedenis is tussen deze 2 auteurs.
Past bij de thema's: speciaal onderwijs, visum/paspoorten, groepsvorming/elkaar leren kennen, vader verhuisd/ nieuw gezin, zelfstandigheid
Leuke activiteit bij het boek:
* zelf een visum verzinnen voor een land uit een boek, voor een persoon, of ideaal land.
* een verhaal laten schrijven over een ontmoeting met iemand + (fantasie)vervolg
De meester leest graag voor en de klas luistert met veel aandacht.
Voor de rest wordt er vaak geruzied tussen de kinderen.
Leuke activiteit bij het boek: