Advertentie

Net als het eerste deel is Terug naar Clifford Castle een onderhoudend leesboek over de belevenissen van Josephine Rombouts op het kasteel in Schotland. Het is goed geschreven, geestig en informatief, verdeeld in kleine hoofdstukjes.
In dit vervolg werkt ze niet meer alleen als huishoudster, maar ook als persoonlijke assistente van de kasteelvrouwe. Het is indrukwekkend hoeveel toewijding en ambitie ze aan de dag legt om te anticiperen op wat er van haar verwacht wordt. Behalve The butler's guide leest ze veel boeken en zoekt ze via internet informatie op over deurknoppen, labels en andere details om haar werk zo perfect mogelijk te doen.
Deze keer moet ze een verbouwing en interne verhuizing leiden. Daarvoor moet ze niet alleen raden en navragen wat de kasteelvrouwe precies wil, maar ook de plaatselijke werklieden te vriend houden, die trots en eigenzinnig zijn. Hoe te handelen wanneer de kasteelvrouwe iets wil wat volgens de mannen niet kan? De factor zegt dan: "I can imagine we would have to think in the direction of another solution". Of wanneer de terriër van het kasteel de kippen van Josephine dood heeft gebeten? Zo zijn er voortdurend dilemma's waarbij het de kunst is om niemand voor het hoofd te stoten.

Waar Josephine aanvankelijk met een open, verwonderde blik kijkt naar dit levende museum, neemt ze langzamerhand steeds meer afstand, al is ze er bedreven in geraakt om dat niet te laten merken. Ze schrift ervan wanneer ze zich steeds meer realiseert hoe de machtsverhoudingen op het eiland zijn. Uiteindelijk krijgt heimwee de overhand en wil ze een betere middelbare school voor haar kinderen. Daarmee eindigt het Schotse avontuur na vijf jaar.

Reacties op: Moeilijk doen op de vierkante millimeter

123
Terug naar Cliffrock Castle - Josephine Rombouts
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners