Geen thriller, maar een puzzel
In het geheim van de tradwife van Liane Child, een pseudoniem van Sarah Clarke, deelt Madison haar perfecte leventje op instagram. Ze woont op een boerderij met een eigen moestuin, haar vier kinderen krijgen thuis les, het eten is altijd op tijd klaar en het gezin geniet van zelfgebakken brood en taarten. Het perfecte leven, zo draagt ze het uit, maar is het wel zo idyllisch zoals het lijkt op insta?
Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken waarbij je meestal het ik-verhaal van een personage volgt. Aan het begin van elk hoofdstuk staat duidelijk aangegeven welk personage je volgt. Je volgt voornamelijk Madison, de tradwife, die openlijk de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw promoot en je volgt Cally, een liberale, progressieve vrouw. Ze zijn dus echte tegenpolen, wat voor spanning zorgt.
In de eerste hoofdstukken worden er veel personages geïntroduceerd, die niet allemaal even belangrijk zijn. Gelukkig wordt het wel snel duidelijk welke je in de gaten moet houden en welke niet.
Het boek leest makkelijk weg. Dit komt onder andere doordat de schrijfstijl van Child makkelijk is. De dialogen voelen echt aan en hoewel ze soms woorden gebruikt die niet bij iedereen bekend zullen zijn, zoals incels en coercive control, lukt het door de context om alles te begrijpen zonder er een woordenboek bij te pakken.
De auteur dient je steeds kleine beetjes informatie toe waardoor je wilt blijven lezen, omdat je wilt weten hoe de puzzelstukjes in elkaar steken. Het geheim van de tradwife is dan ook niet echt een thriller, maar meer een puzzel. Je wilt weten hoe alles in elkaar steekt. De plotwending aan het einde is dan ook goed bedacht, alleen de uitvoering is wat minder. Het einde voelt wat afgeraffeld aan en tegelijkertijd te uitgebreid. Een bij-personage die aan het einde er nog bij wordt gehaald, had voor een bevredigend eind niet gehoeven.