Een meeslepende en ontroerende roman over liefde, verlies en veerkracht
In De weg naar huis dompelt Kristin Hannah de lezer opnieuw onder in een emotioneel geladen verhaal dat de grenzen van liefde, loyaliteit en veerkracht verkent. Wanneer Jolene, een toegewijde helikopterpilote, vlak na een huwelijkscrisis wordt uitgezonden naar Irak, ontstaat een schrijnend portret van een gezin onder druk. Haar man Michael blijft achter met hun twee dochters, terwijl hij worstelt met zijn rol als vader én met een rechtszaak waarin hij een getraumatiseerde ex-militair moet verdedigen. Deze zaak blijkt een sleutelrol te spelen: door zijn cliënt leert Michael het effect van oorlog op een militair beter begrijpen, en groeit zijn inzicht in wat Jolene doormaakt – wat uiteindelijk leidt tot meer empathie en het besef hoeveel hij haar heeft onderschat.
De kracht van deze roman ligt in de genuanceerde, menselijke uitwerking van de personages. Hannah vertelt het verhaal afwisselend vanuit Jolene en Michael, waardoor hun innerlijke conflicten en persoonlijke groei op geloofwaardige wijze tot leven komen. Thema’s als trauma, verlies, vriendschap, herstel en de complexiteit van gezinsrelaties krijgen diepgang zonder sentimenteel te worden. De dialogen zijn realistisch en raak, en het taalgebruik past precies bij de personages. Sommige zinnen zijn zo treffend dat ze blijven hangen, zoals: “Ik vermoed dat strijd niet alleen de strijders verandert. Degenen aan het thuisfront maken hun eigen dingen mee.” En: “We wisten allemaal hoe moeilijk het zou zijn om je te laten gaan, maar niemand vertelde ons hoe moeilijk het zou zijn als je terugkwam.”
Wat deze roman bijzonder maakt, is de combinatie van een vlotte, beeldende schrijfstijl met de thematische rijkdom van een actueel en indringend verhaal. De weg naar huis is hartverwarmend, maar soms ook rauw en confronterend. Het stelt vragen over wat het betekent om thuis te komen, in je gezin én bij jezelf. Een meeslepend en ontroerend boek dat je raakt, vasthoudt en pas loslaat lang nadat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen.