Mijn morgen zal beter zijn dan mijn vandaag.

Het meisje met de luidende stem van Abi Daré is een ontroerende en krachtige roman over een veertienjarig Nigeriaans meisje, Adunni, dat ondanks armoede, onderdrukking en gebrek aan scholing blijft dromen van een betere toekomst. Haar stem – gebrekkig, maar vastberaden – groeit uit tot het kloppende hart van het boek. De roman is geschreven in Adunni’s eigen, onvolmaakte Engels, wat haar strijd tastbaar maakt en haar persoonlijkheid nog meer tot leven brengt. De keuze om haar taalontwikkeling mee te laten groeien met het verhaal is zowel literair als emotioneel een meesterzet.

Wat dit boek zo bijzonder maakt, is niet alleen het aangrijpende verhaal van Adunni, maar ook de manier waarop de auteur complexe thema’s zoals kinderhuwelijken, armoede, ongelijkheid en onderdrukking invoelbaar maakt zonder te vervallen in sensatiezucht. Dankzij de vertalers is ook de Nederlandse lezer in staat Adunni’s unieke stem te volgen, inclusief de nuance van haar taalgebruik. De vertaling is bijzonder knap gedaan: de taal blijft dicht bij Adunni’s belevingswereld zonder storend te worden of haar geloofwaardigheid te verliezen.

Naast Adunni’s persoonlijke verhaal biedt de roman ook maatschappelijke context via informatieve hoofdstukopeners over Nigeriaanse wetgeving en tradities. Hierdoor wordt Het meisje met de luidende stem niet alleen een roman over een meisje dat gehoord wil worden, maar ook een krachtig pleidooi voor het recht op onderwijs en zelfbeschikking. Abi Daré heeft met haar debuut een boek geschreven dat je niet onberoerd laat en dat zowel jongeren als volwassenen uitnodigt om stil te staan bij de kracht van een enkele stem.

Meer recensies van Ingrid Verschelling