Met Evie Woods van Londen via Parijs naar Dublin in een wereld van boeken
Een boek over een boekwinkel, dat zich afspeelt in de jaren 1920 en in het heden in de hoofdsteden van drie verschillende landen, Engeland (Londen), Frankrijk (Parijs) en Ierland (Dublin). Dat sprak mij zo aan, dat ik het boek graag wilde gaan lezen. Een leesclub van @lsamsterdam, georganiseerd door @ilonaslevenbijls bood mij de kans om ook nog eens dit boek te bespreken met medelezers.
De parallellen en de verschillen tussen het heden van Martha Winter en Henry Field en het verleden van Opaline Carlisle doen je beseffen dat vrouwen al veel bereikt hebben op het terrein van gelijke behandeling in de maatschappij, maar dat er tegelijkertijd nog veel van het verleden geleerd kan worden en dat er nu in het heden nog niet echt sprake is van een goede en eerlijke balans van gelijke kansen en beloning.
Evie Woods combineert de levenslijnen van de drie hoofdpersonen met waar gebeurde verhalen, literaire klassiekers en mystieke anekdotes. Voor mij persoonlijk waren de passages, die betrekking hadden op de beroemde boekwinkel Shakespeare and Company in Parijs aanleiding om mij verder te verdiepen in het levensverhaal van oprichter Sylvia Beach. Over de misstanden in de instellingen voor ongehuwde moeders in Ierland die hebben bestaan tot ver in de 20e eeuw (onvoorstelbaar, maar waar) had ik al eerder gehoord, maar Evie Woods weet deze verschrikkingen goed te belichten vanuit het perspectief van Opaline.
Evie Woods slaagt erin om je het verhaal in te trekken door steeds een klein tipje van de sluier op te lichten om je een beeld te laten vormen hoe de verhalen uiteindelijk bij elkaar samenkomen, waarbij elk hoofdstuk vanuit het perspectief van een van de drie hoofdpersonen wordt verteld. Het boek is bij vlagen goed opgebouwd en geschreven, maar sommige verhaallijnen hadden beter uitgewerkt kunnen worden.
Voor degenen die zelf willen kennis maken met dit boek heeft uitgeverij Luitingh Sijthoff sinds gisteren tot en met 5 mei een hele leuke actie. Het e-book kost tijdelijk € 7,99 (in plaats van € 12,99).
#ikleeseviewoods #eviewoods #deverborgenboekwinkel #ilonaslevenbijls #lsamsterdam #buddyread #zininfeelgood #thelostbookshop
@lsamsterdam @ilonaslevenbijls @eviewoods @zininfeelgood