The bonnie, bonnie banks of Loch Lomond

IrmaJolanda IrmaJolanda
12 mrt 2024

“You take the high road and I take the low road…”

Op woensdag 18 september a.s. verschijnt het derde boek van @jetnijlandauteur, de Zonnesteen. Van de uitgever @Loftpublishing mocht ik het boek vooruit lezen en dat heb ik met heel veel leesplezier gedaan. De lezer wordt in dit boek meegenomen naar Schotland, zowel in het verleden als in het heden.

In het verleden leef je mee met leden van de clan MacMoore of Barra, die om hun clan te beschermen en de normen en waarden van Schotland hoog in het vaandel hebben, belanden in een poging van ‘Bonnie Prince Charlie’ om Schotland weer onafhankelijk van Engeland te maken. Dit leidt tot de slag bij Culloden die daadwerkelijk in 1746 heeft plaatsgevonden, met alle gevolgen van dien.

Jet heeft haar verhaal gebaseerd op een in Schotland bekende anekdote, waarbij twee broers na de slag bij Culloden voor een verschrikkelijk dilemma worden geplaatst. Het beroemde lied ‘the bonnie, bonnie banks of Loch Lomond’ zou met dit verhaal verbonden kunnen zijn.

In het heden laat Jet ons kennis maken met Bonnie MacMoore, die met haar hond Balthasar in een ‘cottage’ op het landgoed van haar voorouders woont. Zij wordt geconfronteerd met het dilemma of zij het ‘grote huis’ op het landgoed kan behouden. Het is maar de vraag of dat haar gaat lukken, want ze verdient simpelweg niet genoeg om ervoor te zorgen dat de boel niet gaat instorten door achterstallig onderhoud. Het lijkt dat haar niets anders rest dan tot verkoop over te gaan.

Bonnie weet maar weinig van haar familiegeschiedenis en stuit bij toeval op een kistje met een zonnesteen en een dagboek. En waar die vondst toe leidt… Koop het boek aanstaande woensdag en ontdek het zelf. Van mij krijgt het boek vijf sterren.

#ikleesjetnijlandauteur #jetnijlandauteur #dezonnesteen #loftpublishing
@jetnijlandauteur @loftpublishing