Elk mens is prachtig!

IrmaJolanda IrmaJolanda
15 mrt 2024

Op 12 maart verschijnt bij Luitingh Sijthoff het boek ‘Je bent prachtig’ van de Amerikaanse schrijver Ann Napolitano. Ik heb een vooruitexemplaar mogen lezen. Vanaf de eerste bladzijden wist de schrijver mij het verhaal in te trekken en raakte ik geïntigreerd door hoofdpersonen William Waters en de vier zussen Padavano, Julia, Sylvie, Cecelia en Emeline.

Gaandeweg het boek realiseer je je hoeveel het uitmaakt in welk gezin je wordt geboren, welke genetische eigenschappen een mens erft en onder welke omstandigheden en externe factoren je leven zich ontwikkelt. Daarnaast is het boek een pleidooi dat een mens het beste functioneert als die onder alle omstandigheden zichzelf mag zijn en aanleg en talent mag gebruiken voor studies en werk, waarvan die het gelukkigst wordt.

In het boek zitten een aantal verwijzingen naar het beroemde boek ‘Onder moeders vleugels’ (in het Engels ‘Little women’) van Louisa M. Alcott. In interviews geeft de schrijver ook aan, dat ze door dit boek is geïnspireerd tijdens het schrijven van ‘Je bent prachtig’. Bijzonder goed brengt Ann Napolitano over hoe haar karakters zich gaandeweg hun levens ontwikkelen, hoe de zussen elkaar nodig hebben in hun levens, maar zorgen bepaalde omstandigheden ervoor dat de hechte band behoorlijk op de proef wordt gesteld.

De schrijfstijl is bijzonder prettig. Tijdens het lezen is het alsof je zelf in Chicago en later ook deels in New York rondloopt en de levensverhalen van de vier zussen en William op nabije afstand gadeslaat. Complimenten voor vertaler Maya Denneman zijn zeer zeker op zijn plaats, want als het verhaal een andere setting zou hebben, zou je niet eens door hebben dat je een vertaald boek leest. In de Verenigde Staten is ‘Hello beautiful’ een bestseller geworden. Mijn gevoel is dat dit boek ook in Nederland bijzonder goed ontvangen en gelezen zal worden. Vijf sterren zijn wat mij betreft absoluut verdiend.

#ikleesannnapolitano #annnapolitano #jebentprachtig #ilonaslevenbijls #lsamsterdam #zininfeelgood #hello beautiful #buddyread
@lsamsterdam @zininfeelgood @annnapolitano @ilonaslevenbijls

Meer recensies van IrmaJolanda