Een Brusselmans - maar een super goede.
Ik ben in Hamme geboren. Ik ken de straat "Theet". Ik ben ± leeftijdsgenoot van Herman Brusselmans. En ik ken hem persoonlijk.
Ik ben dus bevooroordeeld en bovendien nog fan van Brusselmans ook. Maar het is ondertussen al een tijdje geleden dat er van zijn hand een goed boek is verschenen. Zijn aangekondigd boek over zijn jeugdjaren in Hamme stond al langer op mijn verlanglijstje. En ik moet zeggen, het heeft niet ontgoocheld. Eindelijk nog eens een dijk van een Brusselmans.
Ik ben natuurlijk een beetje bevooroordeeld en bevoordeeld. Ik ken (heb gekend, want sommigen zijn reeds overleden) een aantal van de personage als echte personen. Ik ken vele plaatsen (ook al hebben ze een andere naam in het boek). En ik ken de sfeer in "ons" dorp in de jaren '70 van vorige eeuw.
En daartussen zoekt de jonge Herman zijn plaats. In die tijd waar er geen sabatical jaar mogelijk was om jezelf te gaan zoeken. Men moest het doen met wat er voorhanden was. Een zoektocht met leuke momenten en met minder leuke. Het leven dat opgedrongen wordt. Feiten die zich aandienen en die moeten verwerkt, bewerkt en geplaatst worden. Een leven waar men als puber toch een eigen accent aan wil geven. Brussselmans beschrijft het op een pakkende manier...op zijn Brusselman's natuurlijk
Er wordt wat afgeneukt, gerookt, gedronken en de woorden kut, kak,....zijn voldoende aanwezig. Maar het is de taalvaardigheid van Brusselmans, met zijn ongeëvenaarde woordkunstschap en zijn spitsvondigheidjes die van het boek een literair werk maken met grote hoodletter "L". Hij stelt ergens dat hij boeken wil schrijven met "de taal" als hoofdpersonage. En ja dit is zo'n boek.
Voorwaar een Brusselmans die 4,5 sterretjes verdient !
Voorwaar een Brusselmans die 4,5 sterretjes verdient !