Dubbel gevoel

IvanColman 05 augustus 2025
OK "Vuur" leest vlot weg. Het is een roman die de consequenties van vroegere trauma's op het latere leven wil belichten. Tot ± halfweg dobbert het verhaal alle kanten op zodat ik mij afvroeg waar dit alles naar toe moest gaan. De laatste hoofdstukken komt de clou dan naar boven. Ik zag het niet aankomen, maar ik was ook niet "kapot" van dit einde. Integendeel het kwam een beetje flauw over op mij !
Het boek consumeert snel...dus de leesbaarheid is echt wel hoog en het taalgebruik is best aantrekkelijk.
MAAR
heel toevallig ben ik aan "Kaddish voor een niet geboren kind" van Imre Kertesz begonnen als volgende boek. Zelfde thema vroegere trauma's en hun gevolgen voor het verdere leven. Minder spectaculair verhaald, maar vele malen intenser. Tegenover dit meesterwerk vervalt "Vuur" toe een vlug tussendoortje, vakantieliteratuur voor naast het zwembad waar ik, na 2 dagen al van weet dat het nooit zal blijven hangen. Een verdiende drietje dus.

Meer recensies van IvanColman

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.