Een tegenvallende reisgids over Praag
Na twintig bladzijden dacht ik nog: “Aha, we gaan een thriller lezen.” Maar wat krijgen we? Een reisgids van Praag met uitleg over elke kerk of standbeeld dat ooit een duif op z’n kop gehad heeft. Ge verwacht half dat er halverwege een coupon voor de Praagse paardentram in zit.
Het begint met wat moorden en enkele zeer vreemde situaties. Maar het waarom daarvan zit verscholen in een zeer moeilijk verhaal zodat de auteur zich in 100den bladzijden uitleg moet uitsloven om het toch maar enigsinds begrijpelijk te krijgen. Hierdoor verzuipt de spanning tussen de toeristische beschrijvingen en 100 den bladzijden pseudo-wetenschappelijke geleuter (neen, dit is niet filosoferen). De moeilijke woorden (en begrippen) worden niet geschuwd zodat wie echt wil mee zijn zijn leesplezier verder ziet gefnuikt worden door het noodzakelijk en vele opzoekwerk.
Spanning komt men eigenlijk niet tegen in deze enorme papiervullerij. Wel ergerlijk als men denkt een thriller te lezen. Ook de uitwerking van het personage met een dubbele persoonlijkheid laat mij achter met heel veel vragen. Hoe kan iemand met hetzelfde lichaam echt overtuigend de stoere man spelen en op andere momenten onverdacht als timide vrouw worden aanzien door de andere personages ?
Kortom : Er zit absoluut geen vaart in het boek. Het is erg langdradig en wie het 500 bladzijden vol houdt, die ziet zelfs de dynamiek volledig uit het verhaal verdwijnen. Diagonaal lezen wordt dan de enige uitweg toch nog enige vooruitgang in het verhaal te ontdekken.
Wat ik in vorige boeken nog opwindend en spannend vond, voelt nu als een uitgesleten pad: weer een kat en muis spel (waarvan menop voorhand de afloopt kan raden) doorspekt van feitjes, puzzels en geschiedenis.” Herhaling en gebrek aan originaliteit zijn dan ook de typerende woorden voor dit boek.
Kortom een dikke tegenvaller
Kortom een dikke tegenvaller