Het is een (te) langt verhaal.
"Eindelijk" dacht ik, toen ik de laatste zin van deze roman las. Want een roman is het. Fictie. Een verhaal van verschillende mensen in het decor van de geopolitieke ontwikkelingen van vorige eeuw.
Veel past de revue. Burgerrechtenbeweging in de VS, het ontstaan van de koude oorlog, de Cuba crisis, de oost Europese omwenteling weg van Rusland, de perikelen van een rockband,... allemaal belicht vanuit verschillende standpunten door personage te volgen aan beide zijden van de medaille. Goed uitgewerkte personages in een historisch perfect weergegeven kader.
Het boek kent dan ook veel ah ah momentjes. Herkenning van gebeurtenissen. En dat helpt natuurlijk de dikke turf door te komen. Geholpen door de vlotte interessante vertelstijl van Follett
Als opmerking maakte ik mij toch dat de verhaallijn over de rockband best overbodig was. Het geeft allicht een goed inzicht in het reilen en zeilen binnen zo'n muziekgroepje, maar in het verhaal is de betrokkenheid bij de historische gebeurtenissen een beetje te geforceerd. Het leidt ook tot enorme uitwijdingen die, voor mij persoonlijk, de vaart uit het boek weg halen. Het weglaten van dit gedoe had het boek een meer behapbare dikte gegeven en zou het verhaal waarschijnlijk ten goed gekomen zijn. Zelf had het eventueel in een apart boek kunnen komen.
Al bij al heeft het boek mij zeker geboeid en heb ik het graag gelezen. Ik zou het 3,5 sterren geven.