Puzzelen en nadenken tot de kern zichtbaar wordt
Wat een tof verhaal was dit! Na de eerste introductie in het boek, was ik direct om, en wilde ik nog maar één ding doen: doorlezen! De mysterieuze verdwijningen en een al minstens net zo mysterieuze app die daarentegen juist plots verschijnt, het prikkelde mijn leeszin “aan”. Alsof ikzelf ook door de app gestuurd werd tijdens elke stap die ik zette.. pfoe!
We volgen hoofdpersonage Jackie, een meisje dat het liefst op zichzelf is en heel veel bezig is met gamen, alleen, maar ook samen met haar gamemaatje met wie ze geregeld praat. Wanneer ze plots een nieuwe app op haar telefoon ziet staan, waarvan ze heel zeker weet dat ze het er niet zelf op heeft gezet, gaat ze op onderzoek uit, zeker als ze twee namen van scholieren ziet staan… zonder resultaat. Toch weet haar nieuwsgierigheid het te winnen van haar wantrouwen, en drukt ze op de app. Vanaf dan staat ze er alleen voor, en is zij dus de enige die deze uitdaging uit kan spelen, anders zou het niet goed aflopen met haar schoolgenoten. Maar wie zijn zij eigenlijk? Ze zitten dan wel bij elkaar op school, maar van een hechte communicatie is echter geen sprake, en ze gaan door verhalen die de ronde gaan nooit met elkaar om. En welke rol speelt Jackie in dit geheel? Een kat-en-muisspel tussen Peter Moon, Kat Pike en Jackie is begonnen. Drie personen die elkaar nagenoeg niet kennen, maar elkaar wel moeten helpen om verder te komen. Zijn ze te vertrouwen? Kunnen ze zichzelf vertrouwen? En nog belangrijker: hoe ver is de app bereid te gaan met de opdrachten en uitkomsten hiervan?
Stapje voor stapje kom je tijdens het lezen dichterbij de kern van de algehele opdracht van de app. Je puzzelt mee met de scholieren wie elk eigen sterke punten hebben, maar ook zwakkere, en elkaar daarbij dienen te helpen om verder te komen in het spel. Het verhaal gaat niet alleen over hoe je in elkaar steekt als persoon, wat je sterke en minder sterke punten zijn, maar vooral ook over het gebruik van social media en hoe we ons daarmee steeds meer kunnen verliezen. Niet alleen door het maken van perfecte posts bijvoorbeeld, maar juist ook door de onzekerheden die daarmee worden opgebouwd en hoe je daarmee omgaat. Dit kan namelijk heel goed het echte leven in 'breken', waardoor er soms een heel dunne scheiding tussen echt en ‘net niet echt, puur om de schijn op te houden’ kan vormen, en dingen heel anders uitgelegd kunnen worden dan ze in werkelijkheid zijn… waardoor we soms de werkelijkheid deels uit het oog verliezen, en daarmee ook de omgeving en mensen om ons heen niet meer goed zien, terwijl we elkaar op bepaalde momenten juist zo hard nodig hebben.
Echt, ik ben heel enthousiast over dit boek. Het is een verhaal met een lichte Pretty Little Liars, gemixt met Gossip Girl vibe, zonder alle drama om de drama, maar de sfeer voelde voor mij hetzelfde. De diepere laag die met elke stap, elk level in de app, iets zichtbaarder wordt kruipt in je hoofd en je wilt gewoon weten wat het uiteindelijke doel is dat ze moeten vinden. Het einde had ik zo niet verwacht, en ik sloeg dan ook met een glimlach de laatste bladzijde om. Wat een verhaal. Een aanrader voor lezers die mee willen puzzelen tijdens het verhaal, personages beter wil leren kennen, maar ook zelf aan het nadenken wil worden gezet over hoe jezelf in het leven staat.