Heerlijk wegdroomboek
Auteur Ildikó Limpár neemt de lezer mee naar een sterrenfonkelende wereld waar Panna het heft in eigen handen neemt en op zoek gaat naar haar plots verdwenen beste vriend Palko. Zo waren ze nog met elkaar in gesprek, en zo was hij net zo plotseling verdwenen! De oude volksverhalen waarmee ze zijn opgegroeid zouden toch niet echt waar zijn? Ze gaat een avontuur tegemoet wat ze eerder nooit voor mogelijk had gehouden. Hoe jong ze ook is, ze leert al snel dat ze meer in haar mars heeft dan ze had gedacht en groeit uit tot een zelfverzekerd hoofdpersonage dat gaat voor wat ze waard is en voor waar ze in gelooft. De mysterieuze verhalen waarmee zij en Palko zijn opgegroeid komen tot leven wanneer zij haar eerste stappen zet in het onbekende en leert kiezen tussen goed en kwaad. Haar keuzes kunnen alles veranderen…
Een eenhoorn met wijze woorden, draken met eigen meningen, magische figuren die haar aan het denken zetten; Panna ondergaat het (on)geduldig stuk voor stuk. Hoewel ze liever op zoek gaat naar Palko - en deze tocht het liefst met hem had gemaakt, omdat hij het ook fantastisch had gevonden deze wezens te ontmoeten -, gaat ze de gesprekken en gedachtengangen met haar eigen wijsheid aan. Zullen de wezens en zij tot elkaar door kunnen dringen, en samen de wereld en elkaar beter leren begrijpen? En zal ze Palko ooit haar eigen verhaal over dit geweldige avontuur kunnen vertellen?
Wat heb ik genoten van dit heerlijke verhaal! Het voelt als een wereld als de onze, maar toch steekt alles met magie en sprankelende sterren net iets anders in elkaar. Ik leefde mee met Panna tijdens haar onzekere zoektocht naar haar verdwenen vriend Palko, voelde haar bezorgdheid en duimde met haar mee dat de verhalen en de moralen die erin verscholen waren aan haar kant stonden. De bijzondere vriendschappen die ze maakt tijdens deze tocht laten haar zien hoe zijzelf net zo kan stralen als elke ster, en ze leert stap voor stap hoe ze zichzelf zelf kan zijn en blijven, in een wereld die zowel verlicht als donker kan zijn en voelen.
Het Meer der Herinneringen is een fantasierijke en magische vertelling op zich, dat ik vroeger als kind zou hebben verslonden en waarvan ik blij ben dat ik het nu ook heb kunnen lezen. Wat een heerlijk wegdroomboek! :)