Kies je voor de likes of voor je gevoel?

Ivette met een I 27 augustus 2025
Likes voor de liefde stond te pronken in de bibliotheek, en de achterflap trok mij wel. Hoe zou het aflopen met de personages over wie dit boek gaat? Zouden ze echt vallen voor de likes, of zou het leven nog meer voor ze in petto hebben? Het was een vraagstuk dat mij bijbleef, en ik besloot het mee te nemen.

Vanaf het begin werd ik al boekenvriendinnen met Anna. Wat een leuke, jonge vrouw! Ze staat voor een behoorlijke opgave als trouwambtenaar, wanneer influencer Eva haar vraagt of ze haar bij wil staan tijdens haar aanstaande bruiloft. Wat volgt is een grote chaos met meerdere mensen die van alles willen van Anna, waardoor ze soms niet meer weet waar ze het zoeken moet. Gelukkig heeft ze ook een andere passie naast dit werk, namelijk haar eigen hondenuitlaatservice. Het is een rol die ze vol liefde vervult, en waar ze liever niet meer zonder zou willen. Wanneer Anna tijdens het uitlaten van een van haar ‘leenhonden’ de aanstaande van Eva beter leert kennen, Tobias, leert ze een heel andere kant van de aanstaande bruiloft kennen. En de klik tussen hen is ook niet te missen… Weet ze haar professionele kant te behouden, en voor haar werk te kiezen, of kiest ze liever voor eerlijkheid zonder filters en het openstellen van haar hart?

Het verhaal volgt Anna, Eva en Tobias op de voet. Ieder personage leren we kennen, met ieder een eigen achtergrond en eigen denkwijze. Hoewel het soms herhalend aanvoelt doordat situaties door zowel de een als de ander wordt verteld, las het toch lekker door. Ik wilde heel graag weten wat de achtergrond van Eva was, waarom ze zo was geworden zoals ze was. Tobias heeft zich goed staande weten te houden tussen alle filters, toeters en bellen door, maar weet gelukkig op bepaalde momenten ook goed zijn stem te gebruiken, waardoor zowel Eva als Anna aan het denken worden gezet. En hijzelf ook. De groei die ze stuk voor stuk doormaken is voelbaar, en ja, ik had in het begin best wel moeite met Eva en haar verwachtingen, en de zachte kant van Tobias. Hoe verder ik echter kwam in het boek, hoe meer ik beiden begon te begrijpen, en ik alleen maar verder wilde lezen om ze beiden een hart onder de riem te steken. En dan kwam Anna daar nog bij, met haar eigen verleden en eigen keuzes die ze moet maken. Gelukkig heeft ze haar leenhonden, met wie ze het een en ander kan “bespreken”, en wie haar goed helpen bij haar eigen leerproces en haar laten inzien waar ze staat.

Likes voor de liefde gaat precies over de titel. Hoe ga je om met je relatie, als jouw partner verandert in een influencer, en ook jouw leven deels overneemt met social media?
Dit vond ik best een pittig onderwerp, in die zin dat social media voor veel mensen zo belangrijk geworden is, dat het soms lastig is om een grens te trekken tot hoever je kan gaan. Ik hoop dat men openblijft qua gevoelens en gedachten, zeker in deze wereld vol social media, filters en vele mooie plaatjes. Niet alles is perfect, hoe geweldig het er ook uitziet. Achter ieder beeld zit een achtergrond, wat misschien heel iets anders vertelt dan het laat zien.

Ik heb Likes voor de liefde graag (en vlot) gelezen, en ben heel benieuwd naar ander schrijfwerk van Gaby Rasters! Gelukkig heeft ze al het een en ander geschreven, dus ik heb nog even ;)

Meer recensies van Ivette met een I