Advertentie


Het draait in deze thriller om twee vragen. Hoe valt de verdwijning van Emelie Bjurwall in 2009 te verklaren en wie is de eigenaar van het sperma dat aangetroffen is op de rots waar Emelie het laatst aantoonbaar aanwezig was? En wie is die mysterieuze Maja? Dus eigenlijk drie vragen zoals een goede accountant zal concluderen.

In 2019 keert John Adderley, ex fbi-agent , in het kader van een getuigen beschermingsprogramma, op eigen verzoek terug naar Zweden, naar de streek waar hij opgroeide, het Värmland. Zijn moeder en broer wonen daar nog steeds. Hij raakt betrokken bij het onderzoek naar de vermissing van Emelie en krijgt een baan bij de coldcaseafdeling van het regiokorps in Karlstadt

Conclusie.
Aan de hand van de verschillende tijdlijnen wordt een goed beeld geschetst van het verloop van de zaak. Het is geen nagelbijtende thriller maar meer een whodunit. Het is ook geen echte Scandithriller. Daarvoor ontbreken in meer of mindere mate te veel van de elementen die zo eigen zijn aan het genre zoals het sociaaleconomische engagement en de persoonlijke omstandigheden en de psychologie van de betrokkenen, zowel dader als speurder. En de wilde ruige natuur in een duister landschap natuurlijk.
In het nawoord bedanken Peter Mohlin en co-auteur en Peter Nyström de uitgeefster die het boek met minstens 100 bladzijden (!) heeft bekort. Het (!) teken staat er echt. Dat is ook het bezwaar dat ondergetekende heeft: de wijdlopigheid. Er hadden nog best eens 100 bladzijden geschrapt mogen worden. Een kwestie van smaak.
Een gedegen thriller, zonder veel specifieke eigenschappen die de Scandi auteurs hun eigen plaats in het thrillergenre geven.
Een prima debuut :
4 sterren.

Reacties op: Prima debuut van Mohin & Nyström

33
Het laatste leven - Peter Nyström Peter Mohlin
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners