Ben fan geworden van Anne-Gine Goemans.

Jacques 01 mei 2025
Wondermond heeft 287 inwoners, geen winkels maar wel een café.

Is dit een hedendaagse variant op ' De avonturen van Dik Trom'? Het ligt toch een beetje anders, toch wat meer gedifferentieerd. Waar Dik Trom onnozele avonturen beleeft, is de jeugd van Boye een grote leugen.

Een bonte stoet figuren van divers allooi en uiterlijk passeert de revue, ik ga verder niets vermelden dat kost te veel tijd en dan wordt de soep koud. Het verwende jochie uit de randstad met de zachte handjes en de gave huid, was inmiddels wat méér afgestemd op de gemiddelde inwoner van Wondermond. Daar lagen bepaalde handelingen aan ten grondslag die verder niet toegelicht worden.

De Dooie Aalscholver, wat zou ik daar graag eens een potje biljarten. Zoals bij Harrie van ' De Watertoren' op het Watertorenplein in ' de schòònste stad van t láánd'. Op het biljart van Siebe de Jong , de biljartende betovergrootvader, dat naderhand bezweken is tijdens de redding van een drenkeling. Maar dat is weer een ander verhaal met absurdistische trekken, zoals er zo vele naar boven komen in dit geweldige Grote Verhaal. Het verhaal van Balling is er ook zo een. Over de kroeg, de kuttenkelder genaamd met de verankerde ijzeren tafels, over de rit op de bultrug en dezelver einde en natuurlijk ' de ontmoeting' met de arrogante corpsballen. Gelukkig was Miss Augustus ook van de partij.

Tussen neus en lippen en met het nodige sarcasme vindt de kritiek op de jacht naar geld zijn uitweg. Anne-Gine Goemans kijkt met een zekere weemoed terug op de harde tijden. Was het toen beter? De vraag stellen, is haar beantwoorden. Natuurlijk niet. De sage van de biljartbal zegt alles.

Tot slot: komt dit verslagje enigszins chaotisch over, dan is dit maar zo. Het amusementsgehalte van het werkje van Anne-Gine Goemans is ongekend hoog en stemt overeen met mijn idee dat een boek op de eerste plaats de geest van de lezer dient te verrijken. In welke zin dan ook.

Concluderend: mooi verhaal met bizarre figuren en dito wendingen, bijzonder goed geschreven met fraaie metaforen. Ik heb er van genoten.

Meer recensies van Jacques