De pen van de auteurs is even scherp als het mes van de chirurg.

Jacques 27 juli 2025
Het thema is zo oud als Methusalem: een dramatische gebeurtenis uit het verleden heeft ingrijpende consequenties in het heden.

Het weerzien met de oude bezetting van burau Q valt niet tegen. Gordon is naar verre oorden vertrokken, Carl schrijft thrillers met de bijbehorende ongemakken en Rose en Assad dragen zorg voor de continuïteit van Bureau Q alwaar versterking komt opdagen in de persoon van Helena Henry , geen familie van de befaamde voetballer. De Franse madame met grote spierballen wordt door de nukkige en chagrijnige Rose niet bepaald enthousiast welkom geheten.

Vrij snel ontwikkelen zich de diverse verhaallijnen. Carl heeft een ontmoeting met de schuwe gemeentevrouw Cry, Tom, een parlementariër met een trauma en echtelijke problemen maakt na 10 jaar zijn niet zo succesvolle rentree in het Deense parlement en een aanslag in voorbereiding op de trawler van schipper Vang door een zekere Jakob eist de aandacht van de lezer.
Jussi geeft af en toe wat steken onder water als hij mistoestanden benoemt. Zoals bij het jonge ventje dat voor directeur speelt. Of de beulen in de gevangenissen in Irak en Syrië.

Jussi kent per hoofstuk de titel van een hoofdpersoon toe. M.a.w. die man of vrouw wordt een paar bladzijden gevolgd en vanuit zijn of haar perspectief vindt een beschrijving van de gebeurtenissen plaats. Deze enscenering leidt tot een zeer boeiend verhaal.

Een tipje van de sluier mag ik wel oplichten. De muziek ,met name het ' Laudate Dominum' van Mozart uit 1780 speelt een belangrijke rol. Dus opzoeken op internet

Conclusie.
Fijne auteur met authentieke en karakteristieke hoofdpersonen in een erg mooi scenario. De echte speurder heeft hier zijn of haar handen vol aan.
Maar het is niet alleen een spannend boek , Adler-Olsen en zijn assistentes weven er uitgebreide persoonlijke draden doorheen die het boek hier en daar op een roman doen lijken. Een voorbeeld. De beschrijving van Kaare Berg, overigens een bijfiguur in het verhaal, is weer een verhaaltje op zich, de man is innemend , op geld en vrouwen belust en charismatisch. Wat heeft een plastisch chirurg nog meer nodig? Of de ultra korte vermelding van de wonderlijke overleving van Nathalie Karp in concentratiekamp Plaszów in WOII, mij welbekend maar hier gelinkt aan bekend werk van Chopin, Nocturne nr 20, dat krachtig door de voordeur van een rijtjeshuis heen klinkt.

De pen van de auteurs is even scherp als het mes van de chirurg. En dat leidt tot veel genoegen bij de lezer.
Het is onmogelijk, blijkbaar, om op God of het noodlot te vertrouwen. De persoonlijke en politionele lijnen lopen dwars door elkaar heen en daarom heeft het weinig zin daarover iets mede te delen. Alleen dat de thriller met buitengewoon veel plezier geschreven moet zijn en zeker in mijn geval ook met dezelfde emotie gelezen. Een thriller om van te smullen dus. Ik spreek bij deze de wens uit dat de samenwerking tussen de auteurs meerdere vervolgen zal krijgen. Daar moet op getoast worden. En let op de injectiepennen van de nieuwste generatie afslankmidddelen. Proost.

Ps: en ja , er komt, zeker en vast , een vervolg.

Tot slot, ter lering ende vermaeck, een mooie uitspraak : ' Je kunt beter een heerser in de hel zijn, dan een dienaar in de hemel'.
Soit.

Meer recensies van Jacques