Een ontnuchterende kijk op het wielergebeuren in Vlaanderen.

Jacques 25 oktober 2025
Het is mij tot op heden ten dage nooit duidelijk geworden waarom de koers, het wielrennen , volkssport nummer een , de koppositie dus, heeft veroverd in het Vlaamse sportgebeuren. Heeft dat te maken met de onverzettelijke taaiheid van de Vlaamse renner, die geboren en getogen in de harde buitenkanten van de west Vlaamse klei, die eigenschap in zijn genen heeft meegekregen?
We gaan bezien of het Vlaamse wielerdrama, genaamd Rik III, een of meerdere handvatten bevat die ons in de buurt van een oplossing brengen.

We maken kennis met Mieleke (Kamiel) van Daele , een renner die faalde in het bereiken van de top, maar des te handiger was in het marchanderen en tricheren zoals bijna alle directeurs-sportiefs in het Vlaamse wielerwereldje.
Maar niet alleen het wielrennen. Een melancholieke terugblik op andere zaken zoals de teloorgang van de laatste onbuigzame Stevenisten in het Pajottenland.

In het gebruik van het vele Vlaams mogen we zeker de hand herkennen van Louis van Dievel. Met ontelbare Vlaamse woorden, Kwistenbiebel -ambetanteriken-gebenedijd, die mij onbekend voorkomen en waarbij het woordenboek of anderszins uitkomst moet bieden. Het is ook een ontnuchterende kijk op de harde labeur van oermensen, dikwijls gemanipuleerd en belazerd door Jan en alleman. De mooiste zin oftewel de zin met de grootste waarheid? 'Schijnheiligheid hield al decennia het coureursimago in stand'

Een boekwerkje van 236 bladzijden. Zeker niet alleen bestemd voor de liefhebbers van de koers.

Ps: het ontwerp van de voorzijde van het boek is een ramp. Daarom ook maar de achterzijde gepubliceerd.

Meer recensies van Jacques

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.