Eigenlijk speelt het waddengebied de hoofdrol.
Liewe Cupido van de recherche-eenheid over de grens komt eens praten. Over de dood van een wadloper, die gevonden is door de Nederlanders op wat zij vinden Nederlands grondgebied. Een bekende, waarmee iets aan de hand is, dwz met zijn overlijden tijdens een dramatisch verlopen oversteek. Zijn naam: Klaus Smyrna. Zijn metgezel, die hem heeft moeten laten gaan is Peter Lattewitz. Hij verblijft op Borkum.
Het Blinde Randzelgat, de geul van de Osterems Memmert, Kopersand. Deen strooit met geografische benamingen die mij als zandhaas niets zeggen, maar onontbeerlijk zijn voor de sfeer in het boek. Maar ook vreemde woorden als wantij, overtijen, verstagingen dragen bij aan de aparte sfeer in het boek.
Een aantal hoofdpersonen wordt goed uitvergroot. Vooral Liewe met zijn terugkerende emoties wordt uitstekend getypeerd.
Aangenaam verrast was ik door de beschrijving van Frau Dokter Gunilla Specht, een patholoog-anatoom, gestuurd door Staatsanwalt Brock, met assistent Thomas Saraceni en de hond, Butz genaamd, die niet aangehaald mag worden noch geaaid en zeker niet aangesproken. Heeft Deen kennis genomen van de werken van M.W. Craven?
Enfin, een bijzondere thriller. Bijzonder niet alleen vanwege het gebied waar het drama zich afspeelt, maar toch vooral door het mooie en rijke gebruik van de Nederlandse taal. Het levert een opvallend goed boek op.
Ps: Merkwaardig dat op het bijgevoegde kaartje de grensaanduiding over land wel getekend is, het vervolg,over de wateren en wadden is daar geen sprake van.