Craven overtreft zichzelf
Even nog dit, voor we beginnen. De illustratie op de voorzijde van het boek laat een stralenkrans van 22 kogels zien, edoch er zijn slechts 17 moorden gepleegd volgens de toelichting en er zijn geen kogels vermist, zoals vermeld wordt .Foutje van de art director of toch iets anders? Daar komt bij dat de mysterieuze schutter (m/vr) de huls na het doorladen laat liggen waar deze terecht komt. Is dit een sluwe aanwijzing van de auteur dat er nog vijf slachtoffers vallen? Of toeval? We gaan het zien.
Alastor Lock geeft een toelichting in de Cabinet Briefing Room, Whitehall London. Het betreft de volgende casus: een man in een camouflagepak heeft zojuist zijn achttiende slachtoffer gemaakt.
Na de briljante woordenwisseling van Poe met klootzak Locke komt de iele vrouw met bril , de boekenwurm, de vergaderzaal binnen en wordt het spel op de wagen gezet.
Even nog een nevenstap. Bradshaw heeft het op een gegeven moment over Gerolamo Cardano, de Italiaanse polyhistoricus. ( 1501-1576), een Italiaanse arts en hoogleraar. Hij beoefende fanatiek de wiskunde en het dobbelen. Cardano was een aanhanger van het hylozoïsme, een wijsgerige leer die ervan uitgaat dat de wereld vol is van een 'bezielde oermaterie' (hyle genaamd). Voorts hield hij er empedoclesaanse, pythagoristische, pantheïstische en deterministische opvattingen op na.
Het tot op heden nog niet ontcijferde Voynichmanuscript uit de late Middeleeuwen is getracht te ontcijferen op basis van de steganografische tekstversleuteling: het wegmoffelen van een geheim bericht in een normaal ogend bericht.
Enfin, het moge duidelijk zijn, het menselijk brein is niet in staat om dingen willekeurig te genereren. Dus gebruiken we de ... dobbelsteen. En dan wel een bijzondere: de. icosaëder, de twintigzijdige dobbelsteen. En waar worden deze gebruikt? Bij de tafelrollenspellen, de Dungeons & Dragons. Een fantastische logica nietwaar?
Een verwarrende bijeenkomst, zo'n bijeenkomst. Mannen, vooral mannen met veel namaakspul aan hun lijf maar ook iemand met een Eddie-the-Eagle-bril op. En dat alles in een geweldig Carry-On-Vikings hoofdstuk
Af en toe moet je wat opzoeken. Ik zal u daar niet mee vermoeien.Nou ja, een woordje nog. En dat gaat over een dialetheia. Dat is een bewering die zowel waar is als onwaar. Een ware tegenstrijdigheid derhalve. De paradox van de leugenaar dus. Enfin, internet biedt uitkomst. Tot op zekere hoogte.
U begrijpt, deze thriller is een dekmantel om de ouderwetse gebruiken van een deel van de Engelse populatie m.n. de upper class onder de aandacht van de lezer te brengen.Maar ook een mooie beschrijving van het indekkend vermogen vol bijwoordrijke, communicatieve clichés van wat moet doorgaan als de korpschef van de Metropolitan Police. Voor Herman Munster, uit de stal van Frankenstein maar ook voor de eeneiige tweeling van de Proclaimers is een mooie bijrol weggelegd.
Een fantastische thriller derhalve, want er valt veel te lezen en uit te zoeken , te midden van excentrieke figuren en gebeurtenissen. Enfin, doe het rustig aan en geniet van deze karakteristieke ontdekkingsreis door het Engeland van M.W. Craven waar bij en wijle de tijd lijkt te hebben stilgestaan.
Dat komt deels door het fraaie plot. Maar ook en vooral door de manier waarop Craven schrijft en de zaken uit elkaar trekt en dan weer toelicht. Zoals boven aangestipt verdient het aanbeveling om nauwkeurig te lezen. Close reading is nooit geworden wat het beloofde te zijn maar als de lezer er zijn gedachten goed bijhoudt en vooral niet te ' vlot' leest, komt hij of zij een heel eind. Met dat zgn ' vlot lezen' diskwalificateert de lezer zichzelf en de noeste inspanningen van de auteur.
Alles bij elkaar heb ik me meer dan uitstekend vermaakt in deze roerige en opstandige tijden, waar een oorlogsmisdadiger toegejuicht wordt door een proleterige ' zakenman' die al zeven keer failliet is gegaan. Het was een verademing en een waar genoegen kennis te nemen van de briljante opsporingstheorieën en dezelver praktische toepassingen van Poe en Tilly.
PS.Tot slot nog dit.Als Kuifje fan is het altijd een hele belevenis als in het heetst van de strijd een personage vergeleken wordt met een bulldog, genaamd kapitein Haddock. En dat in een van origine Engelse thriller. Dat moest ik nog even kw