'The troubles' in thrillervorm. Geslaagd? Ja, met vlag en wimpel
Porter hanteert in 'De informant' hetzelfde stramien als bij ' De erfgenamen' : ingrijpende historische gebeurtenissen hebben een impact op de gang van zaken tientallen jaren later.
30 januari 1972. Onlusten in Derry. Noord-Ierland. De Engelsen hadden met scherp geschoten. Dertien dodelijke slachtoffers waren de prijs van de opstand van de katholieken in de wijk Bogside. Die zondag zou de geschiedenis in gaan als ' Bloody sunday',
Drie dagen later in Downingsyreet 10. In het korte intro vraagt Edward Heath aan zijn bezoeker hoe het staat met de getuige. Het antwoord ' Mijn mensen schakelen hem op dit moment uit' zet de lezer op scherp. Eerst honderden bladzijden later wordt e.e.a. duidelijk. Alhoewel duidelijk?
Mary Thomas, dierenarts en Séan McQueen hebben elkaar ontmoet bij het redden van iemand uit een brandend huis. Het klikt en het boek vertelt hun beider verhalen over een lange tijdsperiode vanaf 27 januari 1972, drie dagen voor ' Bloody Sunday' in de Noord-Ierse stad Derry tot de epiloog van 4 november 2003. Het levert een magnifieke thriller op rond de opstand van de katholieke ieren, die het niet langer pikken om achtergesteld en vernederd te worden door de protestantse minderheid. Tijdens het lezen kwam de naam van John le Carré bij mij naar boven drijven. Echter de schrijfstijl van Porter is directer en de thematiek- het koude oorlog aspect- is vervangen door een opstand waarbij een oude godsdienstdiscriminatie het centrale thema is. De achtergronden van de opsplitsing in de onafhankele Republiek Ierland en Noord-Ierland als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk worden in deze thriller duidelijk. De auteur heeft dit politieke mijnenveld gelukkig vermeden en er wederom een boeiende thriller van gemaakt met en rondom mensen.