spannend

Jaimy Smeets 27 augustus 2020 Auteur
ThrillZone organiseerde een leesclub rondom Noodlot, de nieuwste thriller van Marlen Visser en ik mocht weer aanschuiven. Bedankt, ook aan uitgeverij Prometheus, voor het recensie-exemplaar.
Als in het kleine dorpje Vierschoten de postcodeloterij valt, zou je denken dat het er één groot feest is.
Er zijn echter ook mensen die niet meespeelden en dan ook niks gewonnen hebben.
Evy werkt als journaliste en is geïnteresseerd in het dorpje omdat haar oom er woont en zij als klein kind vaak met haar moeder bij hem op bezoek ging.
Ze besluit niet alleen de familieband weer aan te halen, maar ook een artikel te schrijven over de loterij.
Ze wil weten wat het met mensen gedaan heeft nadat ze het geld wonnen, of juist niet.

Het dorp is echt uit elkaar gevallen en de kloof tussen “arm en rijk” is nog nooit zo groot geweest.
Vele huizen staan leeg omdat de winnaars een nieuwe woning hebben gekocht in een andere stad.
De inwoners die gebleven zijn met hun geld, worden als overdreven beschouwd omdat ze hun geld uitgeven.
Het is heel goed aan de personages te merken wie verbitterd is en wie het allemaal niet zo spannend vindt.
Met niet teveel details worden de personages toch goed neergezet en is het direct duidelijk met wat voor karakters we te maken hebben.
Ook krijgen en houden ze iets mysterieus door ze niet helemaal uit te stippelen en vraag je je af of een ieder iets te verbergen heeft.
Dit past perfect in het verhaal.

Door de interviews die Evy afneemt bij zowel de winnaars als de verliezers komen er steeds meer dingen boven.
Dingen die lange tijd stil zijn gehouden in het dorp, dingen die niet door de beugel kunnen.
Evy voelt een groter verhaal en besluit een paar dagen extra te blijven en meer in de geschiedenis van Vierschoten te duiken.
Maar niet iedereen lijkt gecharmeerd van de buitenstaander die het dorp onrustig maakt.

De spanning zit er gelijk in en houdt ook aan tot het einde.
Het is een onderhuidse spanning, die je vertelt dat er iets niet klopt, maar er is niet precies de vinger op te leggen wat dit is.
Noodlot is een verhaal dat je direct meezuigt en pas loslaat als het verhaal klaar is.
Ook de schrijfstijl zorgt ervoor dat ik dit boek in één ruk uitlas.
Het is prettig geschreven, niet heel simpel maar ook niet met moeilijke woorden en ellenlange passages.
Het plot blijkt veel verder te gaan dan de loterij, iets waar Visser goed over nagedacht heeft.
Stukje bij beetje komt er steeds een laagje vrij en het uiteindelijke plot verraste me dan ook zeer.

Noodlot is een zeer goed samenspel van onderhuidse spanning en een goed uitgedacht plot.
En met de stiekeme wens die we allemaal wel hebben: de loterij winnen

Meer recensies van Jaimy Smeets