Advertentie

*recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.nl*

Jessica Vallance is een Engelse schrijfster die eerder werkte als scenarioschrijver en journalist. Vertrouw mij is haar thriller-debuut.

Charlotte is een jonge vrouw die het niet altijd makkelijk heeft gehad in haar jeugd en mede daardoor heel erg gefocust is op het pleasen van mensen. Ze wil door iedereen aardig gevonden worden. Ze weet dit van zichzelf en ziet dit als de reden dat ze zich in soms bepaalde, niet gunstige, situaties bevindt. Het vinden van Luke is zo'n situatie. Ze ziet hem liggen op de grond in een steegje met een enorme plas bloed rond zijn hoofd. Ze aarzelt geen moment en belt het noodnummer. Als de ambulance arriveert gaan de medewerkers ervan uit dat Charlotte Luke's vriendin is. Ze doet er niets aan om hen tegen te spreken en valt helemaal in de rol van zijn vriendin. Ze gaat er zelfs zo ver in mee dat ze zich als schoondochter voorstelt aan de ouders van Luke: Jenny en Stephen.

Het is lastig om nog sympathie voor Charlotte te voelen, het is ontzettend ongepast om je voor te doen als iemand anders, zeker in zo'n penibele situatie. Hoewel zij zelf vind dat er geen enkele mogelijkheid geweest is om de lucht te klaren, kan ik me niet voorstellen welk weldenkend mens dit zo zou uitspelen. Luke's zus Rebecca voelt als snel dezelfde afkeer. Niet alleen vind ze het ontzettend raar dat ze nooit iets over de vriendin van haar broer gehoord heeft, het gedrag van haar ouders jegens Charlotte maakt het nog eens extra gevoelig omdat zij haar als de verloren dochter in hun armen sluiten terwijl ze voor Rebecca nooit echt belangstelling lijken te hebben. Rebecca wordt neergezet als een koele kikker. Een vrouw met weinig vrienden en geen goede band met haar familie, zij denkt alleen aan haar carrière. Toch kan ik mij in Rebecca heel goed vinden, vooral ook omdat zij door Charlotte heen lijkt te kijken en niet bang is om haar mening te geven, ondanks dat deze tegen de haren van haar ouders strijkt.

Deze twee verhaallijnen lopen parallel aan elkaar waardoor je niet alleen een goed beeld krijgt van beide dames en hun relatie met Jenny en Stephen, maar waarin je ook hun persoonlijkheid goed leert kennen. Als Charlotte zich steeds meer als dochter in het gezin nestelt, besluit Rebecca wat meer informatie over haar te zoeken. Is Rebecca onnodig achterdochtig of klopt er werkelijk iets niet aan Charlotte? Vertrouw mij is zo'n verhaal waar je als lezer meteen inzit en waarbij je altijd het volgende hoofdstuk weer wilt lezen. Deze psychologische thriller houdt je in zijn greep en bij elk stukje informatie die tevoorschijn komt, probeer je zelf ook het echte verhaal boven water te krijgen. De spanning stijgt dan ook langzaam en bereikt zijn climax op het einde. En als je dan eindelijk de clou gevonden denkt te hebben, gooit Jessica er nog een plottwist in. Een zeer sterk debuut!

Reacties op: sterk debuut

37
Vertrouw mij - Jessica Vallance
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker