Hét schoolvoorbeeld van een Nederlandse feelgood

Janine 16 april 2025
In Chaos als Voorgerecht krijgt Marlou onverwacht de leiding over Bosrestaurant Oranjebloesem, dat ze erft van haar ouders na een tragisch ongeluk. De zaak blijkt diep in de schulden te zitten, en Marlou moet alles op alles zetten om het hoofd boven water te houden. Daarbij botst ze regelmatig met chefkok Donovan, die het restaurant zelf graag had willen overnemen…

Wauw, dit boek heeft me echt positief verrast. Al bij het voorwoord had ik kippenvel, mede door de persoonlijke situatie van de auteur. Het zette meteen de toon: een verhaal met diepgang en gevoel, ook met een hoopvolle ondertoon

Ja, het verhaal is deels voorspelbaar, maar dat is juist wat je wilt van een goede feelgood: een geruststellend, hartverwarmend verhaal waar je helemaal in opgaat. En dat is precies wat dit boek biedt. Tegelijkertijd biedt het boek genoeg diepgang om je echt te raken: thema’s als liefde, rouw, verlies en nieuwe vriendschappen zijn op een mooie manier verwerkt in het verhaal.

De setting is heerlijk; ik zou zo een tafeltje reserveren in Bosrestaurant De Oranjebloesem! Marlou is een fijne FMC: nuchter, zonder overdreven drama of onrealistische keuzes. Donovan is de klassieke grumpy MMC die langzaam ontdooit, en laat ik daar nou net dol op zijn. De chemie tussen hen zorgde regelmatig voor een glimlach op m’n gezicht. Ook de side characters vond ik goed uitgewerkt, hopelijk komen we in deel 2&3 meer over hen te weten!

Kortom: wat mij betreft is dit hét schoolvoorbeeld van een feelgood van Nederlandse bodem moet zijn. Vol sfeer, gevoel en personages waar je van gaat houden. Dit was mijn eerste kennismaking met Marieke Douwes, maar zeker niet de laatste!

Bedankt Zomer & Keuning en Marieke Douwes voor de ARC in ruil voor mijn eerlijke mening!

Meer recensies van Janine