Een prachtig en meeslepend verhaal

Janine 22 maart 2025
In 'Tot aan de sterren' neemt Sarah Lark ons mee naar het einde van de 19e eeuw, waar we de levens volgen van vier jonge vrouwen: Ailis, Donella, Haily en Emily. Allemaal zijn ze ambitieus en dromen ze van een toekomst waarin ze hun eigen keuzes kunnen maken. In een tijd waarin vrouwen moesten trouwen en zich wijden aan het moederschap, hebben de hoofdpersonages andere plannen: ze willen studeren, onderzoek doen en beroemd worden.

Het verhaal begint in Schotland, waar Ailis door haar vader naar Amerika wordt gestuurd om een verstandshuwelijk aan te gaan. Ondertussen gaan Donella, Haily en Emily op reis met hun grootouders, om al snel hun eigen pad te kiezen. Hier volgen we de vrouwen tijdens een twintigjarige reis vol uitdagingen, liefde, verlies en strijd om hun onafhankelijkheid. Met thema’s als wetenschap, vrouwenrechten, discriminatie en ambitie biedt het boek zowel historische diepgang als een krachtig, meeslepend verhaal.

Wauw, wat een verhaal! Toen ik het boek uit had, moest ik echt even alles laten bezinken. De mix van fictie en historische feiten, de inspirerende verhaallijnen en de thematiek maakten het een ontzettend boeiende leeservaring. Ik vond het ook erg leuk dat de auteur achterin het boek uitlegde welke gebeurtenissen op waarheid gebaseerd zijn en welke fictief zijn.

De personages waren stuk voor stuk goed uitgewerkt en hadden allemaal een bepaalde diepgang, waardoor ik echt met hen meeleefde. Het was echt interessant om te lezen hoe het er in die tijd aan toe ging. Vrouwen hadden veel te verduren, en dat maakte het des te leuker om te zien hoe ze uiteindelijk hun weg vonden.

Vooral het verhaal van Ailis vond ik mega verslavend, omdat ik zelf veel interesse heb in fotografie en astronomie. Haar reis en ontwikkeling hielden me daarom echt in hun greep. Donella vond ik tevens een ontzettend leuk personage met haar grote passie voor vliegen. Het verhaal van Emily was erg ontroerend maar ook inspirerend. Haily was mijn minst favoriete personage, maar ik vond wel dat haar verhaal passend was binnen het geheel.

De schrijfstijl was niet helemaal mijn ding, waardoor het wat langer duurde voordat ik het boek uit had. Vooral de eerste 10% waren wat lastiger, omdat je dan kennis maakt met alle vele personages. Toch boeide het verhaal me wel tot de laatste bladzijde en raakte ik vaak ontroerd. Ik ben dan ook zeker van plan om deel 2 te lezen wanneer deze in de zomer verschijnt!

Het verhaal is een meesterwerk, maar de schrijfstijl vond ik iets minder toegankelijk. Daarom geef ik dit 'Tot aan de sterren' 4 sterren in plaats van 5. Wanneer je op zoek bent naar een boek met veel diepgang, kan ik deze roman meer dan aanraden! Oh, en kunnen we het nog even hebben over die prachtige cover? Echt een pareltje!

Bedankt Uitgeverij De Fontein voor dit recensie-exemplaar!

Meer recensies van Janine