Advertentie

Washington Black is de tweede roman van de Canadese schrijfster Esi Edugyan. Het is een rijke, hartverwarmende vertelling over een jonge 11-jarige slaaf George Washington Black (Wash) die gevolgd wordt gedurende zijn reis naar volwassenheid en vrijheid.
In 1830 is hij werkzaam op de plantage van de wrede Erasmus Wilde. Diens excentrieke, maar veel mildere broer Christopher (Titch) die bioloog en uitvinder is, neemt hem onder zijn hoede als zijn persoonlijke assistent. Wash blijkt daarbij te beschikken over een groot tekentalent en samen werken ze aan het levensproject en -obsessie van Titch: een luchtschip (heel origineel) genaamd “Wolkenkliever”.
Door een dramatische gebeurtenis zijn Wash en Titch echter genoodzaakt te vluchten in deze luchtballon, waarmee ze neerstorten, maar vooral ook in het avontuur storten!
Esi Edugyan heeft een heel vlotte en beeldende schrijfstijl en een betoverend taalgebruik waarbij je van de bijna tastbare verzengende hitte van de suikerrietvelden naar de ijzige kou aan de Noordpool geslingerd wordt. Letterlijk kippenvel, zo prachtig omschreven: “De kou had een kleur, een smaak; ze wikkelde zich om je heen als een onwelkome huid en begon dan zachtjes te knijpen”. Ook worden scheepsreizen, primitieve duikexcursies en de oriëntaalse sferen met veel vaart en beleving beschreven alsof je er zelf bij bent.
Grote thema’s als slavernij, geweld, angst, wraak, vergelding en (gelukkig ook) liefde worden daarbij niet geschuwd. Maar bovenal is Wash op zoek naar zijn eigen Dahomey ofwel vrijheid, in alle facetten van het woord.
Deze roman is een rijke, magische mix van Roots, 12year a slave, Alleen op de wereld, Jules Verne, Moby Dick, North&South etc.
De cover van dit luxe uitgevoerde boek is al met goud versierd maar de inhoud is pas echt een pareltje; met recht een 'Black Pearl' dus !

Reacties op: Black Pearl

85
Washington Black - Esi Edugyan
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,99
E-book prijsvergelijker