Fantasierijk, grappig en spannend!

Je@net 29 augustus 2025
De jongen die z’n ouders liet verdwijnen – Ben Miller

De jongen die z'n ouders liet verdwijnen van bestsellerauteur Ben Miller is een hilarisch verhaal dat laat zien: met boos worden bereik je niets. Als Harrison op een kinderfeestje een woedeaanval krijgt, krijgt hij geen ballon aan het einde van het feestje, maar een zwart gat. Aan een touwtje. Zodra hij doorheeft hoe het werkt, grijpt hij elke kans om van dingen af te komen die hem storen. De groenten op zijn bord, de hond van de buren – allemaal verdwijnen ze in het zwarte gat. Harrison wordt er helemaal vrolijk van. Maar thuis krijgt hij een nieuwe uitbarsting. Hij zwaait zijn zwarte gat rond en dan... Oeps! Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Eerder las ik van deze auteur al Dagboek van de Grote Boze Wolf en dat is zo’n leuk boek dat ik eigenlijk al meteen nieuwsgierig was naar zijn nieuwste boek. En na het zien van de leuke cover en het lezen van de intrigerende achterflap had ik meteen zin om te beginnen in De jongen die z’n ouders liet verdwijnen!

De schrijfstijl van Ben Miller is vlot en het verhaal is super grappig en eigenlijk ook heel herkenbaar. Want elk kind, ja…zelfs het liefste kind, is weleens boos, héél erg boos. Gewoon, omdat je iets niet mag, iets niet wil of zomaar, daarom! En zo dus ook Harrison.

‘Meestal gedroeg hij zich voorbeeldig. Maar zo nu en dan werd hij ergens ontzettend kwaad om. En dan…nou ja, dan Liet hij zich Gaan.’

De auteur weet in dit verhaal humor en wetenschappelijke feiten op een leuke manier met elkaar te verweven. Het leert kinderen om te gaan met hun boosheid, erover te praten en de mogelijkheid om samen oplossingen te bedenken voor problemen.

‘Kwaadheid kan goed zijn. Kwaad zijn kan zelfs belangrijk zijn. Maar het gaat erom wat je ermee doet.’

De grappige zwart/wit illustraties van Emanuel Wiemans zijn een leuke aanvulling op het verhaal.

De jongen die z’n ouders liet verdwijnen is een fantasierijk, grappig en spannend verhaal over boos zijn, zwarte gaten en tijdreizen. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar die houden van magische avonturen. Ook erg leuk om samen (of voor) te lezen.

4 ★

Bedankt Kok Boekencentrum voor dit recensieboek.

Meer recensies van Je@net