Mooi prentenboek over identiteit en zelfacceptatie!

Je@net 18 juni 2025
Oh was ik maar… - Susan Moll

In een kleurrijke wereld vol fruit droomt iedereen van iets anders. De aardbei wil liever een banaan zijn, de framboos verlangt naar het frisse groen van een kiwi, en de peer? Die weet het eigenlijk niet zo goed. Maar kun je wel iemand anders worden? En als dat zou kunnen, zou je dat dan ook willen? Met speelse rijmpjes en levendige illustraties neemt dit boek je mee op reis door de wereld van identiteit en zelfacceptatie. Want soms moet je eerst ontdekken welke smaken er zijn, om erachter te komen hoe bijzonder je zelf al bent.
Wat maakt jou jezelf? Kun je daar tevreden mee zijn? Waarom lijkt het soms zo aantrekkelijk om iets te anders te zijn? Met de krachtige boodschap dat iedereen anders is en dat dit ons uniek maakt.

Het boekje valt op door het mooie vierkante formaat, de frisse kleur en de stevige bladzijden. Dit is duidelijk bestand tegen en daarmee ook bestemd vóór kinderhandjes!

Het verhaal is op rijm en zelf vind ik dat altijd erg prettig voorlezen.

'Banaan staart naar sinaasappel en zucht,
was ik maar zo mooi rond.
Dan rolde ik de hele dag
als een balletje over de grond.'

De kleurrijke prenten van Miranda Steijger zijn helder van kleur en het fruit is duidelijk herkenbaar. Echt een feest van herkenning voor de jonge dreumes en peuter.

Met de kleuters is het dan juist weer erg leuk om naast het benoemen van het fruit ook naar kleur en vorm te kijken. Maar zeker ook het herkennen en bespreekbaar maken van de emoties die je ziet. Daarnaast heeft elke fruitsoort, net als wij, een eigen kleur, vorm en smaak en juist dat maakt ieder van ons zo uniek en bijzonder.

Oh was ik maar… is een eenvoudig maar daarmee ook erg verrassend bijzonder verhaaltje met een mooie boodschap: jij bent uniek en mag er zijn. Een boekje voor jonge kinderen over identiteit en zelfacceptatie. Om grote vragen met kleine kinderen bespreekbaar te maken. Een aanrader voor thuis, school en kinderopvang.

5 ★

Bedankt Life. Productions voor dit recensieboek.

Meer recensies van Je@net