Oordeel niet te snel
Op de vierde verjaardag van Laura pleegt haar moeder Maria zelfmoord. Laura verhuist na deze dramatische gebeurtenis met haar vader, stiefmoeder en zus naar een grote stad aan de andere kant van het land en haar oma Chiara, de moeder van Maria, vertrekt naar Italië. Over Maria wordt niet meer gesproken en met Chiara is geen contact meer. Als Laura in verwachting is van haar eerste kindje gaat ze op zoek naar haar oma in de hoop op antwoorden. Wat heeft haar moeder tot zelfmoord gedreven, waarom wordt er over gezwegen en zal ze zelf een goede moeder kunnen zijn?
Tijdens de zoektocht naar antwoorden, vertellen Laura en Chiara in korte hoofdstukken beurtelings hun verhaal in de ik-persoon, waarbij door de flashbacks niet alleen het heden maar ook gebeurtenissen uit het verleden worden belicht. Tussendoor zijn er hoofdstukken over Maria die in de derde persoon zijn geschreven. Daar waar de wanhoop en eenzaamheid van Maria van de pagina’s spat, komen de personages van Laura en Chiara net niet helemaal tot leven. Gaat Laura de antwoorden op haar vragen vinden en kan zij haar angst om haar moeder achterna te gaan overwinnen?
Aisha Dutrieux laat in Wees niet Bang zien wat de impact van de (voor)oordelen van anderen op iemands leven kan zijn. Het stemt tot nadenken zonder ook maar ergens moraliserend of belerend over te komen. De mooie en eenvoudige schrijfstijl en de duidelijke opbouw, maken het een makkelijk en prettig leesbaar boek en ook de niet alledaagse onderwerpen, maken deze roman het lezen zeker waard.