Wat een prachtig én belangrijk verhaal!

Jolien de Rooij-Tensen Jolien de Rooij-Tensen
11 mrt 2024

Wat een prachtig én belangrijk verhaal! Vanaf de proloog zat ik er al helemaal in. Het verhaal wordt verteld vanuit Viktor. Er wordt veel verteld over de familie geschiedenis, waarbij de stamboom aan het begin van het boek een handig hulpmiddel is.

We verspringen een aantal keer in tijd en plaats. Van Slovenië naar Nederland, terug naar Slovenië en weer Nederland. Dat klinkt wellicht ingewikkeld, maar dat vond ik niet. De hoofdstukken passen als puzzelstukjes perfect in elkaar.

De geschiedenis van Slovenië (vroeger onderdeel van Joegoslavië) vond ik erg interessant en is ook op een boeiende en beeldende manier in deze autobiografische roman verwerkt.

Het is een verhaal over migratie (ook van de voorouders van Viktor), familie relaties en je ergens thuis willen voelen. Viktor omschrijft dit zoekende gevoel heel treffend aan de hand van een vergelijking met de film ET: “…een buitenaards wezen dat op deze vreemde planeet vergeefs zocht naar iets herkenbaars om hem houvast te bieden…”

Deze roman raad ik aan aan mensen die graag autobiografische romans lezen, waarin migratie en geschiedenis een rol spelen.

Meer recensies van Jolien de Rooij-Tensen