Advertentie
    Joop Liefaard Hebban Recensent

In 2013 debuteerde Walter Lucius, pseudoniem van scenarist, regisseur en producent Walter Goverde met De vlinder en de storm, een spannende en overtuigende actiethriller. Het boek is het eerste deel van de zogenaamde Hartland-trilogie waarvan het tweede deel Schaduwvechters in 2016 verscheen. De stad en het vuur is het afsluitende deel.

Nadat haar vader in Afghanistan werd vermoord ontvluchtten Farah Hafez en haar moeder het land om na een gevaarlijke tocht een veilige plek in Nederland te vinden. Dertig jaar later keert Farah terug naar het door conflicten verscheurde land om haar vader de laatste eer te bewijzen. Ook wil zij proberen de familie van Sekandar, het jongetje dat slachtoffer was van het mensonterende en schijnbaar onuitroeibare fenomeen Bacha Bazi, op te sporen. In Afghanistan schrijft zij een artikel over een criminele organisatie met vertakkingen ver in de top van het leger en het politieke establishment. Zij brengt zichzelf hiermee in groot gevaar.

Walter Lucius heeft een eigen en unieke schrijfstijl. In beeldend en meeslepend proza vertelt hij de verhalen van de drie hoofdrolspelers, drie verhaallijnen die zich onafhankelijk van elkaar ontwikkelen en tijdens een fascinerende ontknoping kundig met elkaar worden verweven. De eerste gaat over oorlogscorrespondent Raylan Chapelle die worstelt met de onuitwisbare herinneringen aan de gruwelijkheden die hij tijdens de Vietnamoorlog heeft gezien en die zijn leven dreigen te verwoesten. De tweede gaat over journalist Paul Chapelle die in Moskou op zoek is naar de dader van de aanslag op zijn vriendin Anya Kozlova. De derde en belangrijkste verhaallijn gaat over Farah Hafez en speelt zich af in Afghanistan, een land met een eeuwenoude historie, rijk aan kunst en cultuur en diepgewortelde religieuze tradities die het trotse volk op weg naar de moderne tijd maar moeilijk kan loslaten. De veranderingen gaan gepaard met veel geweld tussen rivaliserende stammen en met oorlogen.

Het resultaat van deze combinatie van feiten en fictie is een overtuigend en heftig verhaal dat bol staat van spanning en actie. De personages worden met veel gevoel uitgewerkt en dat leidt tot de nodige ontroerende momenten waardoor een goed evenwicht in het boek is ontstaan. Het proza en de sfeer zijn dermate beeldend dat je je een toeschouwer waant die ziet hoe scene voor scene geheimen worden ontrafeld, vermoedens bevestigd en onderlinge relaties blootgelegd. Het zal Farahs leven voorgoed en diepgaand veranderen. Het is uitermate boeiend te zien hoe Walter Lucius dit tot stand brengt.

De stad en het vuur is de waardige afsluiting van een trilogie die vanaf de eerste bladzijde van het eerste boek volledig overtuigt en waarmee Walter Lucius zijn vakmanschap en grote klasse als thrillerauteur bewijst. Het zijn boeken van internationale allure met De stad en het vuur als absoluut hoogtepunt.

Reacties op: Geweldige afsluiting van de uitstekende Hartland trilogie.

15
De stad en het vuur - Walter Lucius
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99
E-book prijsvergelijker