Toegankelijk, indrukwekkend, maar niet groots
Na alle lovende recensies had ik wel hele hoge verwachtingen. Dit was een toevallige vondst in de boekenkast in de wijk - de omslag sprak me aan - maar na wat inlezen op Hebban verbaasde het me dat ik niet eerder over dit boek heb gehoord.
Hoge verwachtingen maken dat het ietsje tegenvalt. Het is toegankelijk geschreven. Dat is perfect voor een verhaal dat buiten Zambia verteld moet worden, dat de hele wereld eens moet horen. Toch is toegankelijk geen groot compliment. Het mist wat aan complexiteit, wat spanning in de schrijfstijl. Ik werd er niet in meegezogen. Soms viel het tempo weg. Ben ik nu te streng? Het is wel gewoon goed geschreven.
Het verhaal gaat over verkrachting, over mannelijke dominante vanuit oud cultureel gebruik, over de niet-vanzelfsprekendheid van het rechtsysteem in Zambia, over intimidatie en gelukkig ook over de impact die je kunt hebben als je bereid bent door te zetten.
Ik vond het indrukwekkend en raad het boek aan.
Ik vond het indrukwekkend en raad het boek aan.