Aangrijpend verhaal!
Dit boek volgt vooral het leven van Jean van Geul en zijn familieleden. In het begin van het boek komen er veel namen en plaatsaanduidingen voor dat het wel even zoeken was wie wie nou was en waar alles plaatsvond. Gelukkig staat er voorin het boek wel een namenlijst en een kaart van Parijs, maar toch heb ik tot aan het laatst de plaatsen waar alles zich afspeelde een beetje naast me neergelegd.
Het is een Young Adult boek, waardoor het eigenlijk is geschreven voor jongvolwassenen. Aan het taalgebruik is dit zeker te zien, want er worden weinig moeilijke woorden gebruikt. Dit is zeker niet onaangenaam in dit boek, zelfs niet voor oudere lezers. Het onderwerp is namelijk al zwaar genoeg. Door juist vlot en zonder moeilijke woorden te schrijven, heeft Megan Koreman het verhaal heel duidelijk neergezet.
De eerste alinea van het boek geeft al direct weer welk soort verhaal het gaat worden. Ondanks dat de hoofdpersoon zegt dat hij vanaf het begin zal beginnen, heb je in die alinea al wel meegekregen dat er nog van alles gaat gebeuren in het gezin Van Geul. Het verhaal gaat op zo’n manier dat je uiteindelijk heel veel mensen in je hart sluit en hoopt dat alles op z’n pootjes terecht komt. Maar de oorlog zou de oorlog niet zijn geweest als niet alles gaat zoals je wilt en ook de familie Van Geul kent zijn diepe dalen. Toch ben ik zeer ontroerd hoe het einde van het boek is vormgegeven, juist omdat het niet direct eindigd als de oorlog eindigd. Je leest ook nog hoe het enkele hoofdpersonages daarna vergaat.
Een zeer waardevol boek over de oorlog, die ik ook zeker zal bewaren tot de tijd dat mijn kinderen oud genoeg zijn om deze ook te kunnen lezen.