Goed voor de leeslijst
‘Je bent van mij’ wordt omschreven als een rauw schooldrama over grensoverschrijdend gedrag en manipulatie. En ik vind dat deze omschrijving zo ontzettend goed is. Op de eerste pagina word je als lezer direct in staat van paraatheid gebracht, omdat er een appgesprek tussen twee hoofdpersonen wordt weergegeven. Uit de berichtjes kun je al opmaken dat er iets staat te gebeuren, wat heel veel invloed gaat hebben. Maar hoe is het zo ver gekomen?
De auteur geeft deze aanleiding erg goed weer door in de volgende hoofdstukken (niet aangegeven met nummers, maar met tijdsnotities die een schooljaar omvatten) via verschillende perspectieven het verhaal uit de doeken te doen. Zo lees je onder meer vanuit de schooldirectrice, de godsdienstleraar, maar ook vanuit drie verschillende leerlingen. Iedereen heeft zijn eigen bagage en zijn eigen thuissituatie. Al deze bagage leidt uiteindelijk tot de climax, die naar ik hoop nooit in het echt zou plaatsvinden. Maar doordat alle personages zo zijn weergegeven, snap je ook waarom dit kan gebeuren.
Leslie D’Hondt heeft in dit boek naar mijn idee goed weergegeven hoe manipulatie kan werken, door ook vanuit het hoofd van de manipulator te schrijven. Je merkt gewoon tijdens het lezen hoe er een soort van hersenspoeling plaatsvindt, ondanks wat de omgeving zegt. Heel knap gedaan om dat op zo’n manier weer te geven.
Mij lijkt dit een boek wat goed is voor veel 15-16 jarigen om te laten zien hoe manipulatie en grensoverschrijdend gedrag kan plaatsvinden. Het zal dan ook een goed boek zijn voor een leeslijst!