Super interessant!
Toen ik begon met lezen, had ik niet direct verwacht dat dit boek me zo zou verrassen! Ronald Nijboer pakt je bij de hand en neemt je mee op reis langs de steden aan de vroegere Zuiderzee. Hij doet dit mede vanuit een reisverslag/boek van de Fransman Henry Havard uit 1873 en kijkt wat er sindsdien is veranderd.
De hoofdlijnen van het verhaal rond de Zuiderzee kende ik al wel maar ik vond het erg interessant dat dit boek juist bij elke plaats net iets verder de diepte ingaat. Mede door ook inwoners en deskundigen aan het woord te laten die een beeld schetsen wat Havard eind 19e eeuw moet hebben gezien en wat er nu nog is. Zelf heb ik ook meerdere keren internet er bij gepakt om me nog een beter beeld te vormen van bepaalde dingen (bijvoorbeeld klederdracht en de precieze ligging).
Dat veel dingen ingehaald zijn door de tijd en er veel moderne gebouwen voor in de plaats zijn gekomen, valt te begrijpen. En daarom is naar mijn idee dit boek ook erg belangrijk. Het geeft lezers een goed beeld hoe het was en hoe het misschien deels ook weer zou kunnen zijn. Of hoe we bepaalde aspecten uit het verleden kunnen toepassen op het heden.
De schrijfstijl van Ronald Nijboer was ook erg fijn. In het verhaal was duidelijk herkenbaar wanneer er werd teruggegrepen op het reisverslag van 1873 en wanneer het vanuit het heden was. Af en toe had ik een kleine verwarring als ik bijvoorbeeld dacht dat ze in het heden al weer onderweg waren, maar er toch nog weer over de laatste plaats geschreven werd. Gelukkig was dit niet te erg storend!
Dit boek heeft me een goed beeld gegeven van de oude Zuiderzee plaatsen en ik heb nu alleen maar zin om deze plaatsen ook zelf te bezoeken/ontdekken. Je gaat toch anders naar die plaatsen kijken.