Een jaar met jou

Judith (juf-judith) 15 augustus 2025
Ella weet al jaren wat ze wil, een baan in de politiek. Ze heeft haar studie- en carrièrepad al lang geleden uitgestippeld en onderdeel van dit plan is een jaar studeren aan de universiteit van Oxford met een Rhodos-beurs. Op de luchthaven in Groot Brittannië wordt ze gebeld door iemand van het campagneteam van een veelbelovende vrouwelijke politica. Zij zou wel eens de volgende president kunnen worden en ze willen Ella heel graag in hun campagneteam. Ella wil echter graag haar jaar in Oxford studeren en uiteindelijk komen het campagneteam en Ella tot een compromis: ze zal gedurende haar jaar in Oxford adviseren over standpunten, vooral op het gebied van onderwijs Na haar jaar in Oxford, zal ze dan op 11 juni het vliegtuig nemen naar de VS, want dan kan ze beginnen met haar droombaan als lid van het campagneteam.

In Oxford voelt ze zich al snel thuis, mede door de vriendengroep die al snel ontstaat. Ook de colleges van Jamie, waar ze eerst overigens niet blij mee is want de colleges zouden door iemand anders gegeven worden, gaat ze steeds interessanter vinden. Jamie en Ella trekken naar elkaar toe en besluiten een relatie aan te gaan met een al bekende einddatum, namelijk de dag dat Ella terug gaat naar de VS. Dan blijkt Jamie een geheim bij zich te dragen, welke zijn slechte relatie met zijn vader verklaard……..

Toen ik zag dat de boekverfilming van 'Een jaar met jou' binnenkort uit zou komen, ben ik op vakantie als een malle op zoek gegaan naar dit boek. Met dank aan kobo kon ik nog dezelfde dag beginnen met lezen en had ik het boek, voor de verschijning van de film op 1 augustus uitgelezen. Het boek leest fijn en is moeilijk om weg te leggen. De chemie tussen Ella en Jamie spat van de bladzijden af en ik vond de sterke persoonlijkheid van beide karakters goed beschreven. Wat ik ookleuk vond, waren de poezië stukken waarmee de hoofdstukken begonnen, ik vond dit erg passend bij de literatuurstudie van Ella.

Het is geen boek dat je zonder emoties kan lezen, maar zeker het lezen waard!

Na het lezen heb ik ook de film gekeken en ik was bijna teleurgesteld over sommige veranderingen, namelijk het politieke verhaal en de telefoontjes met het campagneteam die ontbraken en het einde van het verhaal dat anders is dan in het boek. Wel vond ik de taart in de film erg goed gevonden.

Meer recensies van Judith (juf-judith)