Winterdip? Lees dan dit boek!
Na het lezen van wat zwaardere én wat mindere boeken had ik echt even zin om lekker achterover te leunen en me mee te laten slepen door een fijne feelgood. ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ van Susan Muskee bleek daarvoor echt perfect.
Inhoud
‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ van Susan Muskee gaat over Emma, die na een nogal pijnlijke relatiebreuk besluit het roer volledig om te gooien. In een opwelling koopt ze via FaceTime een op het eerste oog prachtige B&B in de Oostenrijkse Alpen. Haar familie verklaart haar voor gek, maar Emma laat zich niet tegenhouden. Ze gaat hier een succes van maken. Toch?
Ik zou nu heel graag ‘jaaaaaaa’ willen roepen, maar de werkelijkheid blijkt iets minder rooskleurig. Het pand is behoorlijk verouderd en moet van boven tot onder worden aangepakt. Ook zijn de lokale inwoners niet bepaald de meest hartelijke mensen die Emma heeft ontmoet en krijgt ze stevige concurrentie van het nabijgelegen Hotel Royal. Lukt het Emma stapje voor stapje om ieders vertrouwen te winnen en vooral zichzelf te bewijzen dat ze dit allemaal kan?
'Hoe moeilijk kan het zijn?' - Susan Muskee
Bij veel boeken moet je als lezer vaak even de tijd nemen om aan de personages te wennen en de omgeving tot je door te laten dringen, terwijl er ook exemplaren zijn waarbij dat niet hoeft. Dit zijn boeken die vanaf het begin sterk staan (om wat voor reden dan ook) en die je als lezer direct bij de hand pakken en meenemen. ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ van Susan Muskee is duidelijk een voorbeeld van die laatste categorie. Vanaf het begin voelde ik een gek soort sympathie voor Emma, die het roer compleet wil omgooien en daarom een B&B heeft gekocht in Oostenrijk.
Je leeft als het ware met haar mee en gunt het haar. Al kun je in het begin niet eens echt je vinger erop leggen waar dat gevoel precies ontstaat. Het is gewoon zo dat Emma lekker menselijk is, blijkbaar al het nodige heeft meegemaakt en lekker recht voor haar raap is. Je gunt haar het geluk, op welke manier en waar ze dat ook weet te vinden.
Goede sfeerbeschrijvingen en karakters
De schrijfstijl van Susan Muskee helpt hier zeker bij. Niet alleen is het hele verhaal heel toegankelijk geschreven, ook zie je alles haast voor je neus afspelen. Als een film. Zo zie je Emma eerst nog in haar donkere kamer liggen, waar ze met haar ogen open wacht tot oud en nieuw voorbijgaat, om daarna samen met haar af te reizen naar de prachtige natuur van Oostenrijk. Nu ben ik er in mijn leven volgens mij slechts een aantal keer geweest (en dan vooral op doorreis naar Italië), maar zelfs ik raakte verknocht aan de door Susan Muskee voorgestelde bergen, de prachtige Alpenweide en het sfeervolle dorpje zelf.
Al heeft dat laatste niet per se alleen met de omgeving te maken, maar natuurlijk ook met de personages. Sommige auteurs hebben de neiging om er te veel bijpersonages in te stoppen, maar wees gerust: dat is hier niet het geval. Iedereen heeft zijn eigen plek en functie in het verhaal: van Emma’s aantrekkelijke concurrent Bas tot haar heerlijk enthousiaste overbuurvrouw Didi en diens ietwat voorzichtige moeder Maria, de goudeerlijke barman Tristan, Emma's hardwerkende zus Loïs en de katten. Ja, ik geef toe: ik wilde stiekem in dit boek kruipen om de Powerpuff Girls te knuffelen en te adopteren.
Romantiek
Je begrijpt: door al deze punten stond ik bijna op het punt om vijf sterren te geven. Toch zijn het er uiteindelijk vier geworden en dat heeft te maken met de romantiek. Het verhaal focust zich vooral op Emma en de verbouwing van haar B&B, met af en toe wat romantische uitspattingen tussendoor. Van mij had dat laatste net wat verder uitgewerkt mogen worden, want ik merkte dat ik uiteindelijk toch met wat verwarring en vraagtekens achterbleef. Zo miste ik hier en daar persoonlijke gesprekken tussen Emma en Baas en vraag ik me nu af: hoe zit het eigenlijk tussen Bas en zijn ex?
Op en top feelgood
Maar dat is het dan ook meteen qua ‘iets negatiever’. Het liefst zou ik blijven doorratelen over het verhaal en de karakters. Ik ben gewoon lekker enthousiast. En hoe! Dit is zo’n heerlijk boek dat je uit een leesdip kan trekken of je gewoon even een fijn gevoel geeft. Heb je meer redenen nodig dan dit om ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ van Susan Muskee een kans te geven? Ik denk van niet.
Inhoud
'Hoe moeilijk kan het zijn?' - Susan Muskee