Albatros met leesvragen voor Listlezen

jufAnnaleest 31 oktober 2025
Poeh wat een boek.. Ik ben er stil van. Tijdens het lezen verzamelde ik zinnen die raakten, die precies dat omschrijven wat ik regelmatig voel, of misschien wel steeds.

'De wereld was niet opgehouden met mooi zijn. Daar had hij helemaal geen mensen voor nodig. Misschien was het zelfs makkelijker voor de wereld om mooi te zijn zonder mensen.'

Wie zijn wij, wij mensen? Waarom doen we wat we doen? En hoe kan het? Hoe kunnen we, keer op keer? En hoe zorgen we dat we beter worden, liever zijn voor elkaar. Voor de wereld, de natuur voor elkaar. Ik denk dat iedereen die dit boek leest er alleen maar beter van kan worden, al is het maar een heel klein beetje. Het plant vast en zeker een zaadje.
Lees dit boek

'Soms word je wakker en weet je meteen dat er iets niet goed is. Je weet niet hoe je het weet, maar je weet het, zo zeker als de zon die door je raam naar binnen schijnt.'

Leesvragen:

'Hij scharrelde wat onschadelijk rond door het leven, liet nergens een blijvende indruk achter.' Deze zin omschrijft heel mooi hoe de hoofdpersoon zichzelf ziet. Kan jij ook een zin vinden tijdens het lezen van jouw boek die jouw hoofdpersoon beschrijft?
'Vanaf dat moment heeft iedereen ermee te maken. De hele wereld. Ook iedereen die zogenaamd niet meedoet, doet mee. Jij ook. Iedereen. Iedereen haat mee, Iedereen veroordeelt mee, Iedereen kijkt weg, Iedereen is schuldig.' Deze zin zorgde ervoor dat ik niet alleen aan het verhaal dacht maar ook aan de echte wereld. Aan mezelf en de situaties die nu spelen in de wereld. Zijn er ook koppelingen die jij maakt naar jou leven door het lezen van jouw boek? Welke dan? Hoe komt dat?
'want mensen zijn misschien afschuwelijk, maar ook fantastisch.' Aan deze zin zou ik een filosofieles koppelen.

Meer recensies van jufAnnaleest

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.