Naast de ridder, de prins en het prinsesje... nu de koning!

Jufelsie 11 juni 2023
Met grote belangstelling keken we uit naar dit prentenboek: De koning zonder spierballen van Levina van Teunenbroek. Eerder verschenen De ridder zonder billen, De prins zonder billen en Het prinsesje zonder stank. Geweldige prentenboeken, waar we een enorme fan van zijn.
Deze keer zien we een gelukkige koning lekker lui, in zijn joggingbroek, chillen op de bank. Hij houdt van een lekker chippie en een taartje op zijn tijd en heeft het reuze naar zijn zin. Op een dag stuurt de koningin hem naar buiten. ‘Kom toch eens van die bank af’, roept ze luid. Na een blokje wandelen springt hij op een wipkip. Deze zakt door zijn veer. Wanneer hij even later ook niet meer in het bubbelbad past, wordt het hoogtijd om iets aan zijn figuur te doen. De koning neemt een abonnement bij een super-duper-de-luxe sporttent. Vol goede moed gaat hij daar beginnen en beoefent verschillende sporten. Al snel blijkt dat dit niks voor hem is. De koning wil door plassen rennen en roetsjen van de glijbaan. Hier worden de koningin en prinses wel blij van. Vanaf die dag zijn ze veel buiten te vinden. Gewoon voor de lol. En de koning… die werd vanzelf minder bol.
De koning zonder spierballen is fantastisch. We hebben plezier van begin tot het eind. Iedereen herkent de situatie waar de koning in bevindt en zien hem lekker boller worden. Op de vraag wat de koning hier aan kan doen, komen naast de sportschool andere ideeën naar voren zoals gezond eten. De sportschool ziet er hypermodern uit en staat afgebeeld op een mooie uitklappagina. De kinderen vinden daar verschillende figuren en sporten. Ze zien heksen, dwergen en lakeien. Ontdekken daar de loopband en lachen om de pompoen, die gebruikt wordt als bal. In het verhaal beoefent de koning sporten, die voor de kinderen minder voor de hand liggen. Zo beoefent hij ballet, gaat hij boksen, doet aan yoga en kogelstoten.
Het verhaal is op rijm en we vallen van de ene verbazing in de andere. Dit houdt de aandacht van de kinderen vast. Stiekem krijgen we een mooie boodschap mee. Lekker buiten spelen is fijn voor iedereen. Je hebt plezier en het is goed voor je gezondheid!
Naast het verhaal hebben we genoten van de prachtige tekeningen van Charlotte Bruijn. Ze is creatief, weet heel veel humor in haar tekeningen te stoppen en zorgt er voor dat de woordenschat van kinderen wordt uitgebreid. Ze oefenen de kleuren met de kauwgomballen en de vormen met de gebakjes. Op verschillende manieren komen tegenstellingen aan bod. Ook is het mooi om te zien hoe ze de koning heeft uitgebeeld in het park. Ieder standbeeld laat een stoere, moedige koning zien. Nu is hij lui en lekker mollig geowrden!
De kleuren spatten van de pagina’s af en naast de koning trekken de koningin en de prinses ook onze aandacht.
De koning zonder spierballen staat naast de ridder, de prins en het prinsesje. De boeken worden herhaaldelijk voorgelezen en geven ons volop plezier.

Meer recensies van Jufelsie