Een prachtig, informatief boek

Jufelsie 03 juli 2025
Zodra je een voet buiten de deur zet, ben je verkeersdeelnemer. In de lucht, op het water en op straat zie je verkeer. In het verkeer zijn er afspraken en regels waar iedere deelnemer zich aan moet houden. In Willewete – Het verkeer ontdek je de verschillende verkeersdeelnemers, welke afspraken er zijn en nog veel meer interessante feitjes. Willewete – Het verkeer is een nieuw deel in de serie Willewete – De wereld. Dit zijn informatieve prentenboeken die antwoorden geven op vragen van jonge kinderen.
Wat een prachtig, kleurrijk boek is Het verkeer. De auteurs Sanne Ramakers en Merel de Vink hebben er voor gezorgd dat veel aspecten, die met verkeer te maken hebben aan de orde komen. In een voor jonge kinderen begrijpelijke taal komen feitjes en weetjes aan bod. Het is prettig om de kleine stukjes tekst voor te lezen.
Sla je het boek open dan gaan we eerst terug in de geschiedenis. Er waren geen auto’s, wel wagens die door dieren werden voortgetrokken. In de loop van de jaren kwamen er wegen, andere vervoersmiddelen en om alles in goede banen te leiden werden er afspraken gemaakt. In het boek vinden we verschillende hoofdstukken. Ze hebben allemaal een titel bijv. Mijlpalen, Rijden maar en Kom mee naar buiten. Aan de hand van de titel kun je al een beetje raden waar de tekst over gaat. Verspreid in het boek staan ‘wist je datjes’. Jonge kinderen zijn verbaasd over wat ze te horen krijgen.
Ook in dit boek ontdekken we een grote uitklappagina. Een prachtige tekening, waar je uren naar kunt kijken en die leuke gesprekken uitlokt. De pagina is tevens een leuke zoekplaat. Geef de kinderen een omschrijving. Kunnen ze die verkeersdeelnemer vinden? Deze tekening en andere illustraties zijn van Thomas van Oostrum. Alle prenten sluiten perfect aan bij de tekst.
Achterin het boek vinden we een leuke strip en mogen de kinderen zelf een verhaal bedenken. Creativiteit en fantasie worden geprikkeld. Nadat iedereen aan de slag is geweest, presenteren ze elkaars verhalen. Wat leuk om te ontdekken hoe creatief de kinderen zijn.
Met de miniquiz kijk je hoeveel iedereen heeft opgestoken. Ook kun je met de groep op pad gaan en kijken welke verkeersdeelnemers en / of borden in de schoolomgeving te ontdekken zijn. Is er een zebrapad? Kunnen we de verkeersituatie rondom school verbeteren? Willeweten – Het verkeer inspireert. Een boek wat zeker niet mag ontbreken in de bibliotheek van school.

Zijn de kinderen ‘een heer in het verkeer?’

Meer recensies van Jufelsie