Een 'echte' Pieter van de Heuvel prentenboek

Jufelsie 03 juli 2025
Daar staat hij dan, een jongen met een vork en mes in zijn hand en slierten in zijn haar. Hij heeft iets stouts gedaan en staat in de hoek! Vervolgens komen er dieren langs, die vragen waarom hij daar staat. Een hond heeft een paal uit de grond getrokken en mag erbij komen staan. Een koppige ezel en een sissende slang sluiten aan. Een aantal konijnen zijn bang voor de slang en vluchten weg. Een eland trekt een hele waslijn mee. Een groep meeuwen heeft niks stouts gedaan maar willen er graag bij horen. Zij laten enkel uitwerpselen vallen. FLATS!! hierna mogen ze in de hoek. Het wordt steeds voller in de hoek… tot eland ineens verdwenen is. Hij heeft zijn excuses aangeboden. De andere dieren zeggen ook ‘sorry’ en verlaten de hoek. De jongen blijft over. Gaat hij zijn excuses aanbieden?
In de hoek is grappig een prentenboek van Pieter van den Heuvel. Net als in zijn vorige prentenboeken - De verhuisdieren en Een toren van koe – ontdekken we op een leuke manier een hele stoet dieren in de hoofdrol. Eén voor één komen er dieren, we herkennen dit als een stapelverhaal.
Zodra de kinderen de jongen in de hoek zien staan, komen er reacties los. De een herkent de straf, een ander vertelt dat hij soms op de trap moet zitten. Zodra de hond in de hoek erbij is gekomen, zijn ze nieuwsgierig welke dieren er volgen.. Tegelijk wordt de creativiteit geprikkeld. Bij de hond is duidelijk te zien wat hij heeft gedaan maar bij de ezel is dat niet helemaal duidelijk. Verschillende suggestie worden uitgewisseld. De opbouw is prachtig. De mooiste dieren sluiten aan, totdat er weer eentje de hoek verlaat. Vanaf het begin zijn de kinderen betrokken en genieten ze van In de hoek.
Naast de tekst heeft Pieter voor prachtige illustraties gezorgd. Heerlijke kleurrijke prenten met grappige details van slierten spaghetti aan de vork tot wasgoed bij de eland. Een kleine muis trakteert zelfs de jongen en enkele andere dieren op koffie.
Een leuk detail is de achterflap van dit prentenboek. Voor de tekst is een grote illustratie getekend van de eland. We kunnen de tekst niet lezen… is dat stout?
Dit kan een leuke inleiding zijn om het boek aan te bieden. Wat vinden de kinderen ervan, nu de achterflaptekst niet te lezen is?
In de hoek biedt inspiratie voor taal – en rekenactiviteiten. Kijk samen naar de hoeken die er in de ruimte zijn. Geef daarna opdrachten om dieren in de juiste volgorde in die hoek te zetten. Een rijmactiviteit organiseren is ook altijd leuk. Noem een mkm- woord. De kinderen luisteren en ontdekken of dit rijmt op ‘stout’. Zo niet, dan zetten ze een dier in de hoek. Met foto’s van verschillende hoeken maak je een leuke speurtocht. Waar is deze foto gemaakt? Er zijn veel activiteiten bij het boek te bedenken.
Bedankt Pieter voor dit grappige prentenboek. In de hoek is favoriet in de leeshoek.

Meer recensies van Jufelsie