Genoeg gebruld
De leeuw is de trotse heerser van de savanne. Wanneer ergens een dier voor onrust zorgt, opent hij zijn muil en brult. Iedereen luistert en al snel keert de rust terug. Op een dag is de leeuw zo schor, dat hij geen geluid meer maakt. Er ontstaat chaos op de savanne. De dieren gaan hun eigen gang en irriteren elkaar. Gelukkig staat de gnoe op en roept om te stoppen. De dieren komen bijeen om te bespreken wat ze moeten doen. Er moeten regels komen waar iedereen zich aan moet houden. Dit is niet zo gemakkelijk. Gaat het de dieren lukken om goede regels voor iedereen te bedenken?
Genoeg gebruld is een prachtig verhaal om bij de start van het schooljaar aan te bieden. Om in goede harmonie samen te leven zijn er regels/afspraken nodig. Deze boodschap ontdekken we in dit verhaal. Günther Jakobs neemt ons mee naar de savanne waar een groep dieren leeft en een leeuw de baas is. De leeuw trekt meteen de aandacht. Op de grote rots laat hij zien dat hij de baas is. De uitdaging komt, wanneer hij schor is en geen geluid uit zijn muil komt. Chaos volgt. Op dit punt ligt een uitdaging voor de groep. Wat moeten ze doen om de rust op de savanne terug te krijgen? Aan het begin van een schooljaar komen de kinderen bij een nieuwe leerkracht. Om een fijne sfeer te creëren worden er afspraken met elkaar gemaakt. Dit verhaal is daar een mooie inleiding voor.
Naast de tekst heeft Günther voor de illustraties gezorgd. Wat zijn ze prachtig. De zachte kleuren geven de sfeer weer van de savanne. De dieren zijn in hun natuurlijke kleuren weergegeven en galopperen over de pagina. Humor is er tevens in verwerkt. Zo grappig dat de stokstaartjes de zebra’s gaan verven. Iedereen zal begrijpen dat ze dit niet leuk vinden! Ook om de irritaties van de andere dieren zal zachtjes gegiecheld worden, alhoewel we dat helemaal niet leuk vinden.
Genoeg gebruld is een prentenboek dat past binnen de sociaal-emotionele ontwikkeling en zal bijdragen aan een goede groepssfeer. Een aanrader om aan het begin van het schooljaar in de ‘gouden’ weken aan te bieden.